Impuls per adaptar la llei vitivinícola catalana a Europa
El govern ha impulsat el projecte, iniciat per Meritxell Serret, que podria entrar en vigor a principi del 2019
El govern de la Generalitat ha impulsat ja el nou projecte de llei vitivinícola catalana que es va iniciar durant l’etapa de Meritxell Serret al capdavant de la conselleria d’Agricultura, i que l’actual consellera, Teresa Jordà, va presentar davant el ple del Parlament. La proposta pretén adaptar la normativa catalana del 2002 a l’actual normativa europea i, per fer-ho, regula tots els aspectes que han de permetre millorar la competitivitat dels vins catalans, fomentar la diversitat i la qualitat, vetllar per la seguretat i la qualitat agroalimentàries, i fomentar la presència internacional dels vins catalans.
La nova normativa, pactada en una taula sectorial, va superar el debat a la totalitat sense problemes i tot fa pensar que la nova llei podria entrar en vigor a principi del 2019.
A més de permetre l’adaptació del sector a la normativa europea i augmentar la seguretat jurídica dels productors i elaboradors, la nova llei incorpora un catàleg de varietats, que definirà les varietats de raïm de vinificació de Catalunya per a vins amb Denominació d’Origen (DO), amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP), sense IGP, i varietats de portaempelts.
La normativa regula el potencial vitivinícola català i preveu les condicions per a les autoritzacions de plantació i replantació.
En aquest moment, a Catalunya hi ha 52.000 hectàrees de vinya i la voluntat del govern és garantir tot el suport que el sector necessita per mantenir l’aposta pels vins de qualitat que ha estat la constant dels últims anys.
El 2015, a Catalunya es van collir 441.400.000 quilos de raïm per a l’elaboració de vi. La incidència de la indústria del vi en el PIB català és indiscutible i les xifres referents a l’exportació no paren de créixer. El sector necessitava actualitzar-se i adequar-se a les demandes de l’Organització Comuna de Mercats (OCM) del vi, ja que la normativa del 2002 no recollia aspectes vitícoles. La voluntat del govern és “aprofundir en les garanties de qualitat que caracteritzen els vins catalans”, va explicar Jordà. Per això el nou text regula el sistema de protecció de l’origen dels vins de qualitat, amb una modificació important respecte als vins de finca, ja que els cellers no hauran d’estar necessàriament a la mateixa finca productora. Això promourà l’elaboració de vins de gran qualitat, amb distinció.
Tanmateix, la normativa també té un títol específic per als productes sense denominació d’origen ni IGP, i té en compte les activitats complementàries de la vinicultura (enoturisme o rutes vinícoles) com a complement del turisme.
Un cop iniciats els tràmits, la voluntat del govern és incorporar les modificacions pactades amb la resta de grups parlamentaris i amb els representats del sector el més aviat possible. La diputada d’ERC Lluïsa Llop creu que el fet que s’hagi superat el debat a la totalitat sense esmenes ja és la garantia de la base d’una nova normativa que és “cabdal per al sector i per a l’economia del país”.