Economia

El preu de l’habitatge nou a Girona puja un 10% en un any

L’increment del cost que es va registrar el 2018 a la demarcació va ser onze punts inferior a l’augment mitjà de Catalunya

Al Baix Empordà i la Selva, es disparen els preus

El preu mitjà de l’habitatge de nova construcció a les comarques gironines va incrementar-se l’any passat un 10,1% respecte al 2017, segons dades de l’estudi sobre l’oferta d’habitatges de nova construcció de Catalunya relatiu al 2018 que es va presentar ahir a la seu del gremi de promotors i constructors d’edificis a Girona. Aquest augment mitjà del preu de l’habitatge nou se situa onze punts per sota del que es va registrar a l’àmbit de tot Catalunya, que va ser del 21,2%. Amb tot, cal destacar que a la ciutat de Girona el preu de venda dels habitatges plurifamiliars (40 dels 43 objecte d’estudi) va augmentar un 41,1% en el darrer any, i va passar dels 214,370 euros del 2017 als 302.474 el 2018.

A través de l’estudi es van detectar, a les comarques gironines, un total de 270 promocions en oferta amb 964 habitatges (586 d’acabats i 378 en construcció). El percentatge d’habitatges nous a la venda era del 38,4% dels 2.511 oferts. Amb el 22,2% de totes les promocions, Girona es va situar en segon lloc, després de Barcelona (que en concentrava el 52,3%). Respecte de l’any 2017, i a més del preu de venda, també es va detectar un increment de la superfície d’un 6,3% i del preu per metre quadrat de superfície útil, d’un 7,7%. No obstant això, hi ha diferències entre comarques: el Baix Empordà (amb 3.749 euros per metre quadrat útil) i la Selva (amb 2.930 euros per metre quadrat útil) són les que pressionen la mitjana cap a l’alça, mentre que el Ripollès (1.722 euros per metre quadrat útil) i el Pla de l’Estany (1.754 euros per metre quadrat útil) pressionen la mitjana cap a la baixa. Per exemple, a Lloret de Mar es va trobar una promoció de luxe al voltant de 800.000 euros que va fer pujar la mitjana comarcal. Per tipologies d’habitatges, un 55,5% són plurifamiliars de bloc tancat (entre mitgeres); els segueixen un 22,7% d’unifamiliars adossats.

El president de l’Associació de Promotors i Constructors de Catalunya, Lluís Marsà, va destacar ahir a Girona que la normalització de la producció d’habitatges va a un ritme lent. “Estem encara per sota dels tres habitatges nous per cada 1.000 habitants i any que es considera òptim. Estem a un 60% de la producció necessària a Catalunya”, va indicar Marsà.

Els resultats de l’estudi posen en relleu el desequilibri territorial en l’oferta. Així, mentre que en tots els 23 municipis de més de 50.000 habitants s’hi localitzen promocions, aquesta tendència es va reduint, en paral·lel al nombre d’habitants. I arriba al 7,1% en els 338 municipis de menys de 500 habitants.

LES XIFRES

302.474
euros
és el preu mitjà d’un habitatge nou a la demarcació. Hi ha, però, diferències entre comarques.
41
per cent
d’increment del preu han experimentat els pisos plurifamiliars a la ciutat de Girona en el darrer any.
55,5
per cent
dels habitatges a la venda són de tipologia plurifamiliar de bloc tancat (entre mitgeres).

Alerten sobre la falta de pisos de protecció oficial

El president de l’Associació de Promotors i Constructors de Catalunya, Lluís Marsà, va lamentar ahir l’escassa activitat relacionada amb la construcció d’habitatges de protecció oficial. I especialment de la creació de pisos de protecció oficial per iniciativa de les administracions públiques. En aquest sentit, va indicar que l’any passat, fins al mes d’octubre, a Catalunya només va haver-hi 378 promocions de pisos de protecció oficial i d’aquests, fins a un 84% van ser d’iniciativa privada. “Ens movem dintre d’uns paràmetres molt baixos quant a habitatge públic. Entre tots els operadors hem d’aconseguir activar aquest mercat”, va indicar Marsà, que atribueix aquesta situació a la manca d’inversió en aquesta matèria per part del govern espanyol. “Fan falta més recursos”, va declarar.

Un altre aspecte que sobresurt de l’estudi és la poquíssima oferta d’habitatges rehabilitats. En concret, a la demarcació de Girona, i d’acord amb resultats del mateix estudi, només es van inventariar un 0,7% d’immobles rehabilitats, mentre que el 99,3% restant van ser habitatges d’obra nova.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona