Economia

La Xina s’enfurisma per l’anunci d’extradició de la directora de Huawei

El Canadà inicia els tràmits per enviar Wanzhou davant dels tribunals dels EUA

El govern xinès n’exigeix la llibertat i ho qualifica d’“incident greu”

En plenes negociacions de la guerra comercial entre la Xina i els Estats Units, l’anunci de la justícia canadenca d’iniciar l’extradició de la directora financera de Huawei per portar-la davant la justícia nord-americana ha elevat la tensió entre les dues potències, i amb el Canadà.

La Xina ha respost amb to contundent a la decisió judicial de concretar l’extradició de Weng Wanzhou. El portaveu d’Exteriors del govern xinès, Lu Kang va acusar ahir el Canadà de protagonitzar un “greu incident polític”, tot exigint als dos països nord-americans que posin fi al procés judicial contra la directiva. El govern xinès va assegurar ahir que “l’abús per part dels Estats Units i el Canadà de les seves regles d’extradició és una greu violació dels drets legítims d’un ciutadà xinès”. Wanzhou va ser detinguda el passat 1 de gener a Vancouver, quan es dirigia a Mèxic. El departament de Justícia dels Estats Units acusa Huawei, dues filials i Meng de tretze càrrecs de frau i conspiració per haver-se saltat les sancions comercials imposades per Washington a l’Iran.

La directiva està en llibertat condicional i ahir el govern xinès va exigir que la deixin tornar a la Xina “d’una manera segura”. Té prohibit abandonar la seva residència de Vancouver i haurà de comparèixer el 6 de març davant el tribunal canadenc per iniciar el procés d’extradició. De retruc, la detenció de la directiva ha malmès les relacions diplomàtiques entre el Canadà i la Xina. Així, el desembre passat la Xina ja va arrestar un diplomàtic i un empresari canadenc. Tots dos continuen detinguts i amb restriccions d’accés als seus advocats sota l’acusació de posar en perill la seguretat nacional xinesa.

Wanzhou és filla del fundador de Huawei, la primera empresa de telecomunicacions del món i la segona de telefonia mòbil rere la nord-americana Apple. El govern xinès la considera la seva joia empresarial i la detenció de la directiva, una maniobra més del govern de Trump per frenar l’expansió mundial de la tecnologia i la innovació xineses, en detriment del lideratge dels Estats Units. En aquest sentit, Washington està fent campanya entre els països que considera aliats per evitar que Huawei participi del desenvolupament de les xarxes estatals 5G, acusant la companyia xinesa d’espionatge. El cas pot repercutir en les negociacions sobre els aranzels amb els quals el govern de Trump amenaça els productes xinesos i, alhora, l’economia mundial.

LES XIFRES

13
càrrecs
de frau i conspiració atribueix el departament de Justícia dels EUA a la directora financera de Huawei
170
països
és on té presència Huawei, que dona servei a 3.000 milions de persones, segons la companyia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona