Economia

Unió Europea

Igualtat de gènere

Drets laborals oblidats

L’Agència Europea dels Drets Fonamentals alerta que el treball domèstic és el quart sector més propens a l’explotació laboral

La desigualtat en el repartiment de feines de la llar és el pitjor problema per a les dones

Ser dona, de classe baixa, sovint estrangera, en una feina menystinguda, invisible i explotadora és el pa de cada dia per a milers de treballadores domèstiques a Europa. Més de dos milions de dones treballen a la Unió Europea com a netejadores, cuineres o mainaderes i, malgrat ser el sosteniment de la vida familiar i laboral de la societat europea, s’exposen a greus explotacions laborals i violacions de drets humans vinculades a la discriminació de gènere, de raça i d’estatus social.

Amb cada cop més europees treballant fora de casa i un continent envellit que encara es recupera de les retallades socials de la crisi, Europa ha vist en els darrers anys un boom en la demanda de serveis domèstics i en la proporció d’immigrants que els assumeixen. El gruix d’empleades de la llar es concentra a l’Estat espanyol, al francès, Alemanya i Itàlia, però és menor als països escandinaus que gaudeixen de forts sistemes del benestar, segons dades de l’Organització Internacional del Treball.

L’Agència Europea dels Drets Fonamentals (FRA, per la seva sigla en anglès) ha alertat en diversos informes que “massa sovint” els drets humans i laborals d’aquestes treballadores són “oblidats”. Si bé l’Institut Europeu de la Igualtat de Gènere ha detectat una alta “precarietat” i “desigualtat de gènere” en aquest sector, admet que no han fet “una gran recerca respecte a això”. “El treball domèstic és el quart sector més propens a l’explotació laboral”, assegura l’experta del FRA Ludovica Banfi. Això pot implicar no cobrar el promès, treballar hores excessives, no tenir dret a descans, allotjament en males condicions i maltractaments o, fins i tot, abusos sexuals. Banfi atribueix la perpetuació d’aquesta xacra tant a factors institucionals com socials. Pel que fa al rol dels governs, critica “la falta d’inspeccions laborals” que són “vitals” per detectar si hi ha violacions de drets humans. “A la majoria d’estats membres el sector domèstic està exclòs de les inspeccions”, afirma. També considera que “l’alt aïllament social” que pateixen i la seva gran dependència per tenir allotjament i permisos de residència és un obstacle significatiu per escapar de l’explotació.

Factor de gènere

Banfi destaca que el factor de gènere és “crucial” en aquest àmbit laboral que sovint es veu una “àrea grisa” menys protegida. En aquest sentit, explica que el llegat històric de no veure les feines domèstiques com “un treball de debò” encara té repercussions en els drets laborals d’aquestes dones.

Tant l’agència europea com el centre de recerca de gènere assenyalen la desigualtat en la distribució de les tasques de la llar entre homes i dones al rerefons de la qüestió. La directora de l’Institut Europeu de la Igualtat de Gènere, Virginija Langbakk, reconeix que això “és el pitjor problema de gènere” per l’impacte en les “possibilitats de progressar” de les dones. “Si els homes volen tenir una família, han de ser conscients de la responsabilitat associada”. L’agència dels drets fonamentals explica en diversos informes que en comptes d’afrontar el problema s’ha traslladat a altres dones, les immigrants. “Com a conseqüència les parelles als països desenvolupats han evitat la discussió sobre com repartir el pes de la feina domèstica, però l’ocupació de dones immigrants ha perpetuat la divisió de gènere de les labors domèstiques”, conclouen.

2
milions
de dones treballen a la Unió Europea en el sector domèstic


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA