Economia

El feminisme crida a la vaga general “per canviar-ho tot”

Una munió de col·lectius convoquen demà una aturada per visibilitzar, reivindicar i dignificar la feina de les dones

Les organitzadores denuncien la regressió de drets i les discriminacions

“Un fantasma recorre el món i es diu moviment feminista.” Amb aquest esperit i sota el lema “Ens aturem per canviar-ho tot”, un conglomerat de col·lectius de dones van presentar ahir reivindicacions i mobilitzacions de cara a la jornada de vaga feminista convocada per a demà. Ho explicava Dolo Pulido, en nom de la Coordinadora Vaga Feminista, en una trobada amb la premsa a la plaça del Rei de Barcelona, en què va recordar que aquesta no és una convocatòria de “vaga clàssica del món de la producció”, sinó que es pretén “visibilitzar el treball de les dones”, sovint silenciat i en general infravalorat, sense el qual la societat no podria tirar endavant.

Tant Pulido com representants de les diferents comissions que componen la coordinadora, van fer una crida perquè “cada dona es planti”, tant en el seu àmbit laboral com en les feines de cures. La crida també va destinada al món estudiantil, i finalment, i “molt important –va subratllar Pulido–, hi ha d’haver una vaga de consum”.

Les convocants, que van llegir un manifest que posava l’accent en les diferents discriminacions que pateix el col·lectiu de dones, van reivindicar la condició d’antiracista i anticapitalista del moviment, a més de repudiar els atacs a l’autodeterminació dels pobles i contra la “colonialitat del poder”. Portaveus de les comissions de dones immigrants van recordar la discriminació múltiple que pateixen, tant si la seva situació està regularitzada com si no, i van recordar que estan assumint majoritàriament l’atenció a la gent gran i també als infants, així com les tasques domèstiques.

Les organitzadores, que formen part d’un moviment que “fa més de 40 anys que treballa a Catalunya per eliminar desigualtats”, van assenyalar la “regressió” que estan patint els drets de les dones, en un moment en què l’extrema dreta emergeix amb força mentre qualifica el feminisme de “perill”.

Un dels moments clau de la jornada de demà seran les manifestacions que els diferents comitès de vaga han convocat arreu del territori, i especialment a les principals capitals. A Barcelona, concretament, hi haurà una mobilització que a partir de dos quarts de set de la tarda partirà dividida en dos blocs: un, el mixt, des de la plaça d’Espanya, i un altre des del carrer d’Entença, que aplegarà col·lectius de lesbianes i transsexuals. El recorregut previst és al llarg de la gran via de les Corts fins al passeig de Gràcia, per acabar a la plaça Catalunya amb la lectura d’un manifest cap a les vuit del vespre.

A banda d’això, durant la jornada hi haurà actes a tots els barris, des d’esmorzars o dinars populars fins a cercaviles. Finalment es formaran columnes que aniran a parar a la manifestació, que es preveu multitudinària.

Acte de les professionals de la premsa

Les dones dels mitjans de comunicació faran divendres un acte específic a Barcelona per denunciar la precarietat i els abusos en el sector. Serà a les dotze del migdia, als Jardinets de Gràcia.

Campanya del món del futbol a favor de la dona

La Federació Espanyola de Futbol va presentar ahir la campanya #QueLoHagaElla, per destacar la rellevància de la dona en el món del futbol mitjançant la crítica als clixés masclistes.

El paper dels homes durant la jornada

Col·lectius d’homes s’estan organitzant per assistir a diversos punts sota la consigna “ser on més útils siguem”, bé sigui cobrint serveis mínims o bé assumint les cures que habitualment fan les dones.

Rodalies prestarà serveis mínims del 33% el 8-M

La Generalitat i el Ministeri de Foment han establert el dispositiu de serveis mínims de Renfe per a la vaga general, que serà del 33% del servei durant tot el dia a les seves xarxes de rodalies.

Adhesió massiva de sindicats i entitats civils

A la vaga s’hi adhereixen 150 col·lectius feministes i uns 550 grups de la societat civil. La majoria de sindicats han fet una crida a aturar-se tota la jornada, mentre que CCOO convoca dues hores per torn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona