Economia

Francesc Cabana

Quadern d’economia

Una economia liberal?

El govern espanyol, sigui el del PP o el socialista, aplica oficialment una política econòmica liberal. Més liberal el PP que el socialista. Significa que deixen actuar les forces del mercat mentre el govern es manté al marge, sempre que no hi hagi necessitat greu per intervenir.

El cas que explicaré és el d’un grup empresarial, que té a Barcelona un diari en castellà i català, que no és La Vanguardia. El grup, situat en l’òrbita socialista, no va gaire bé econòmicament i busca comprador des de fa temps. En va trobar un, molt ben disposat. Es tractava de Javier Moll, un aragonès que controla una xarxa de diaris regionals i fins i tot un d’australià. Té el domicili a Barcelona, però la direcció comercial és a Madrid. L’acord de compra estava quasi fet, quan es va presentar un altre grup ben conegut: Mediapro, el qual sense pensar-s’ho gaire va doblar l’oferta que havia fet l’empresa de Javier Moll. En una economia liberal, aquí s’hauria acabat la història: el grup venedor ven a Mediapro i s’ha acabat.

Però aleshores van intervenir els bancs. El grup venedor està fortament endeutat amb els sis o set bancs seriosos que queden a Espanya, els quals no veien clara l’operació. Per als venedors era claríssima, però els bancs tenien els seus compromisos i les seves amistats i expressaren els seus dubtes. Entrem ara en el costat fosc de la banca espanyola, que té un gruix apreciable, però que només és a l’abast d’uns privilegiats. Primer entorpiment a la política liberal. Aleshores intervé el govern espanyol en un tema en el qual no s’hauria de ficar. Però s’hi fica, per raons polítiques. Com ja he dit, el diari barceloní en qüestió portava darrere seu el color vermell dels socialistes. En canvi, l’altre grup competidor s’identifica amb el nacionalisme català, més o menys sobiranista. El govern espanyol manifesta les simpaties pel primer grup comprador i té possibilitats d’oferir avantatges que redueixin la diferència de preu. L’amistat del govern espanyol val diners. En una economia liberal no és així, però a hores d’ara ja podem veure que govern i bancs intervenen clarament en una operació comercial entre dos grups privats rivals.

Si s’hagués tractat d’una fàbrica de filats o d’una concessionària de cotxes, no hi hauria hagut intervenció del govern espanyol. No és el cas dels bancs, perquè després de la dràstica desaparició de molts bancs i caixes, els banquers es coneixen a la perfecció i poden fer dinars i sopars per compartir la informació. És molt bonic. Un diari és un instrument d’opinió política més important que un tuit, una pancarta o una conferència a l’Ateneo de Madrid. Amb el diari hem entrat en un terreny delicat, que tant et pot servir per crear una operació combinada que deixi diners als partícips com per ensorrar una empresa que creu que mana ella.

Aquesta xarxa de relacions és fosca i no figura en les estadístiques comptables. No m’estranyaria que hagués tingut el seu paper en el desgraciat afer de Bankia. Entre altres raons, perquè Bankia havia de ser el gran banc de Madrid i ara és tan sols una desferra.

Quan vulguin saber alguna informació fidedigna d’una persona madrilenya carregada de diners, esbrinin el nom de l’esposa i dels gendres, així com els companys al camp de golf o a la llotja del Bernabéu. Val la pensa saber-ho. S’estalviaran sorpreses desagradables. Visca l’economia liberal!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA