Economia

Els EUA van a la guerra contra Huawei

Google i altres empreses nord-americanes deixaran de proveir de maquinària i programari l’empresa tecnològica xinesa

La nova pugna entre Washington i Pequín esclata enmig de l’escalada en la batalla comercial

La decisió del govern de Donald Trump de la setmana passada d’incloure la tecnològica xinesa Huawei en la “llista negra” comercial i impedir que les empreses nord-americanes hi puguin fer negocis sense el permís de les autoritats sota l’argument de defensa de la “seguretat nacional”, ha començat a provocar sotracs reals en la tensa relació entre Washington i Pequín.

La particular guerra comercial d’intercanvi de cops i aranzels té en el sector tecnològic un camp de batalla cabdal. La repercussió més important, ara per ara, té a veure amb Google, obligada a trencar relacions gairebé al complet amb un gegant asiàtic que depèn del sistema operatiu Android per fer funcionar els seus dispositius. També ha de congelar enviament de maquinària i serveis tècnics. Una de les primeres empreses nord-americanes que han confirmat la cancel·lació d’enviaments a Huawei va ser Lumentum, fabricant de components per a mòbils: Huawei va representar gairebé el 20% de la seva facturació en l’últim trimestre.

Segons el mitjà econòmic Bloomberg, altres proveïdors de la marca xinesa com els fabricants de xips Intel, Qualcomm, Xilinx o Broadcom haurien informat als treballadors que les comandes xineses quedaven aturades fins a nou avís. Com era d’esperar, la turbulència va afectar els mercats, amb baixades de totes les empreses de maquinària tecnològica vinculades a l’empresa xinesa. “No hem fet res per violar la llei”, va assegurar durant el cap de setmana el fundador i president del gegant tecnològic asiàtic, Ren Zhengfei, convençut que l’impacte serà limitat, contradient analistes que consideren els fets un cop dur per a la companyia.

S’especula que Huawei està treballant en un sistema operatiu alternatiu a Android, així com en la fabricació de xips i altres components per evitar dependre de les empreses nord-americanes. Huawei és el centre de les discrepàncies entre Washington i Pequín. El govern de Trump ja havia prohibit a tots els organismes públics utilitzar dispositius de la marca per la por de ser espiats i que la informació caigués en mans del règim xinès. A més, hi ha pendent una ordre d’extradició contra Meng Wanzhou, cap financera de la companyia, detinguda al Canadà –fet que va desencadenar una crisi diplomàtica– per haver fet cas omís de les sancions contra l’Iran.

En el rerefons, cal no oblidar-ho, hi ha la lluita pel control de la tecnologia 5G, tres cops més ràpida que la 4G, cursa que lideren la Xina –i Huawei–, que intenten dominar la xarxa del nou sistema d’intercanvi de dades. El contraatac xinès no es va fer esperar, amb amenaces de frenar l’exportació als EUA de metalls de transició com l’escandi o el lantani, vitals per a la fabricació de productes electrònics.

LES XIFRES

7,5
milions
de mòbils actius a l’Estat espanyol són de Huawei.
2
lloc
ocupa Huawei en el rànquing de venda de mòbils a escala mundial, només darrere de Samsung.
1,26
milions
d’aparells del fabricant xinès es van vendre a l’Estat només en el primer trimestre de l’any.
29
per cent
del mercat europeu de telefonia mòbil està dominat per Huawei.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El port de la marina acollirà durant nou dies la Fira del Vaixell d’Ocasió

EMPURIABRAVA
ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona