Economia

L’ocupació creix en la indústria per cinquè any

La frenada a Europa impacta en el sector, que es manté, però, en taxes positives

L’afiliació augmenta un 2,6%

La desacceleració econòmica, molt especialment a la zona euro, ha rebaixat les expectatives del sector industrial català sense que, però, les xifres hagin caigut en el cantó negatiu. Així ho explicava ahir el secretari d’Indústria i Competitivitat, Joaquim Ferrer, que, junt amb Matilde Villarroya, directora general d’Indústria, va informar que durant el 2018 l’afiliació a la Seguretat Social al sector va pujar un 2,6%, fet que confirma l’exercici passat com el cinquè consecutiu amb generació de feina.

Les dades pertanyen a l’informe anual del sector, coordinat des de l’Observatori de la Indústria. Villarroya hi va afegir que, en termes d’enquesta de població activa (EPA), l’augment de feina va ser d’un 6,1% interanual. D’aquesta manera, l’atur industrial va caure un 10,5% durant l’any passat, per sobre de la reducció en el conjunt de l’Estat (9,3%), i amb una qualitat de l’ocupació relativament positiva, ja que, segons dades del quart trimestre, la taxa de temporalitat va quedar al mateix nivell que un any abans, un 16%, millor que a la resta de sectors i també que la del conjunt de la indústria de l’Estat.

El secretari d’Indústria va admetre, però, que la pèrdua de dinamisme general ha fet que el pes global del sector sobre el total de l’economia catalana hagi retrocedit unes dècimes, des del 21% del 2017 fins a un 20,7% al llarg del 2018. Aquesta ràtio, però, s’avança al que la UE reclama per al 2020, que és del 20%.

“La forta internacionalització de l’economia catalana –va subratllar Villarroya– en un context de desacceleració ha fet que les exportacions cresquessin tan sols un 1,1%.” La responsable del sector va recordar, tanmateix, que el contingut tecnològic mitjà-alt ja representa gairebé la meitat del total exportat, i que l’alt contingut tecnològic voreja l’11%. Entre els sectors més dinàmics hi ha el ferroviari, impulsat per la gran demanda des d’Amèrica.

Pel que fa a la inversió, els portaveus del departament van indicar que ha crescut un 9,6% en termes nominals, “la tercera xifra més alta dels últims anys”, afavorida sobretot per les noves tecnologies i per la demanda. Els sectors més beneficiats van ser el dels béns d’equipament, energia i aigua, i també el de béns intermedis, que inclouen tèxtil, fusta, paper, química i metal·lúrgia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona