Economia

Tanca el creador del turisme massiu

Al febrer va posar en venda el seu negoci aeri i dos mesos després declarava pèrdues de 1.880 milions d’euros en el primer semestre de l’any

La fallida de la companyia causa afectació a 600.000 turistes

Laboristes i sindicats havien pressionat el govern perquè accedís a rescatar la companyia

Thomas Cook era el segon grup de viatges més gran del mon i el més antic, amb 178 anys d’història. Amb forts vincles sentimentals al Regne Unit, estava integrat per un negoci d’agències de viatges i una companyia aèria que disposava d’una flota d’un centenar d’avions. Va ser fundada el 1841 per l’empresari Thomas Cook, que va crear el primer viatge organitzat en tren a l’interior del Regne Unit per allunyar als treballadors de l’alcohol. Va ser l’impulsor del turisme massiu i l’inventor del “tot inclòs” en els paquets de vacances.

El 2007 Thomas Cook es va fusionar amb MyTravel Group, creant Thomas Cook Grup. La companyia feia mesos que arrossegava una profunda crisi provocada pel declivi dels paquets turístics. Havia revisat a la baixa les seves previsions anuals i al febrer va posar en venda el seu negoci aeri. Era el primer pas del que vindria. Al maig va declarar pèrdues de 1.880 milions d’euros en el primer semestre de l’any.

Al juliol va presentar un pla de reestructuració. El conglomerat xinès Fosun, que ja controlava un 18% de la companyia, es va quedar el 75% del negoci de l’operador turístic i el 25% del de les aerolínies, injectant 1.020 milions d’euros, i els creditors es van quedar la resta de la companyia. Aleshores els bancs britànics —principalment RBS i Lloyds— els van demanar 225 milions addicionals.

Durant tota la setmana passada i, sobretot, durant el cap de setmana, els responsables de la companyia britànica van mantenir contactes amb el govern i amb diferents entitats financeres a la recerca d’una solució. Diumenge el consell d’administració es va reunir tot el dia en un últim intent de trobar una sortida. Durant la tarda, el ministre d’Afers Estrangers, Dominic Raab, va descartar el rescat de la companyia per una qüestió moral, ja que considerava que era una entitat privada i prestar-li auxili públic podia establir un precedent.

Tant el Partit Laborista com els sindicats havien pressionat el govern perquè accedís a rescatar la companyia i salvar, d’aquesta manera, els 22.000 llocs de treball, dels quals 9.000 estaven al Regne Unit. Consideraven que els diners dels contribuents que hauran de pagar en l’operació de repatriació dels 150.000 britànics afectats, i les compensacions posteriors, seran superiors al que hauria costat el rescat.

Laboristes i sindicats també exigeixen que els directius de la companyia tornin els 25 milions d’euros que van rebre durant els últims cinc anys. Entre ells hi ha el conseller delegat de la companyia, Peter Frankhauser, que va rebre 9 milions.

Al Regne Unit hi havia el precedent de l’aerolínia Monarch, que es va trobar en una situació similar fa dos anys i va acabar declarant-se en fallida. En aquella ocasió es van quedar 100.000 passatgers a terra i es van cancel·lar 300.000 reserves. El tancament de Thomas Cook afectaria 600.000 turistes.

A més del canvi en la manera com la gent reserva les seves vacances, també la incertesa que ha provocat el Brexit ha afectat la companyia, ja que molts van ajornar les vacances fins a saber què passaria a partir del 31 d’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona