Economia

Pagar el lloguer ja costa més d’un terç del salari brut

Comprar un habitatge equival a més de vuit anys de sou

El CTESC constata que l’arrendament ha passat de ser el règim per accedir a un habitatge del 16,6% de les llars el 2001 a un 25% avui dia

Pagar el rebut del lloguer ja costa a Catalunya, de mitjana, un 34,1% del salari brut dels ciutadans, i el valor d’un habitatge nou de compra equival al sou brut mitjà de 8,1 anys. Així ho constata un informe del Consell del Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC), presentat ahir, en què es confirma que els preus dels mercats immobiliaris han experimentat alces significatives en els últims anys.

Segons l’estudi del CTESC, que extreu les dades del Registre de la Propietat, els preus dels habitatges lliures usats han crescut un 8,1% i un 3,8% els anys 2017 i 2018, respectivament. Alhora, el preu per metre quadrat dels habitatges lliures nous va pujar un 3,3% l’any 2017 i un 7,5% l’any 2018.

En el cas del mercat de lloguer, el preu de la renda mitjana dels nous contractes també ha continuat avançant en l’últim bienni: un 9,9% i un 6,6%, respectivament, en els dos anys analitzats. D’aquesta manera, la càrrega que representa la despesa en habitatge sobre el sou de les persones “continua sent molt elevada, especialment en l’àmbit metropolità”, conclou l’informe.

D’altra banda, el lloguer avança posicions respecte a la compra pel que fa al tipus de tinença dels habitatges per part de les famílies. Actualment, un 25% de les llars catalanes viu en un habitatge arrendat. El percentatge contrasta amb el 16,6% que optava per aquesta modalitat el 2001. De tota manera, encara prop d’un 70% de les llars tenen el seu habitatge en propietat, una proporció molt superior a la que es registra en altres països europeus, per exemple.

Tanmateix, la institució destaca que, coincidint amb l’avenç de l’opció del lloguer, també han augmentat els llançaments, és a dir, les demandes per impagament que en alguns casos acaben amb el desnonament dels habitants de l’immoble. L’any passat aquests procediments van tornar a créixer després de quatre anys de reducció. Els més nombrosos, un 63%, es van derivar de l’aplicació de la llei d’arrendaments urbans, per lloguers impagats o laudes arbitrals. L’any passat també hi va haver 5.771 execucions hipotecàries, una xifra superior a la del 2017, quan se’n van registrar 4.635.

Finalment, l’estudi mostra també com l’activitat constructora residencial a Catalunya continua recuperant-se i l’any passat va augmentar un 12,6% el nombre d’habitatges en construcció.

LA XIFRA

12,6%
va créixer
el 2018 el nombre d’habitatges en construcció, fet que constata el repunt de l’activitat al sector.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona