Economia

El govern promet reduir un 30% les taxes universitàries

Aragonès ho farà constar en els nous pressupostos

Calvet creu que aprovar els comptes ajudarà a enllestir la línia 9

El vicepresident econòmic del govern, Pere Aragonès, es va comprometre ahir a incloure una rebaixa del 30% de les taxes universitàries en el projecte de pressupostos que l’executiu preveu aprovar a principi de l’any vinent. Aragonès va aprofitar la presentació d’una Nota d’Economia, una de les publicacions periòdiques del departament –en aquest cas un monogràfic al voltant de la revolució digital–, per reivindicar la “igualtat d’oportunitats” en l’accés a la formació necessària per reforçar la competitivitat del país “amb capital humà”. El vicepresident va defensar el paper de l’administració per reduir la bretxa digital, “com també ho ha de fer en d’altres, com ara la de gènere, la d’origen o, en aquest cas, la dels recursos de les llars”, facilitant l’accés a la formació amb aquest abaratiment.

La mesura dona resposta a una llarga reivindicació de la comunitat universitària. Des dels mateixos estudiants fins al col·lectiu dels rectors, tots s’han exclamat per l’encariment de les taxes coincidint amb el fort increment aplicat el 2012 sota la presidència d’Artur Mas. A més, el febrer passat el Parlament ja va aprovar una moció que instava el govern a aplicar aquesta rebaixa per a aquest curs, i diversos col·lectius i entitats fa mesos que van posar en marxa una iniciativa legislativa popular en aquest sentit.

Amb aquest gest, l’executiu, que no ha especificat la dotació que caldrà per cobrir-lo, allarga la mà a Catalunya en Comú-Podem de cara a l’aprovació dels comptes del 2020, ja que en ocasions anteriors aquest punt havia estat un escull per als acords entre les formacions polítiques de govern i oposició. Però, si bé l’anunci va ser vist com una bona notícia per part dels comuns, la formació va insistir en la necessitat d’ampliar el caràcter social dels pressupostos, amb un esforç per millorar àmbits com el de les escoles bressol o les llistes d’espera a la sanitat. Alhora, també van retreure la falta de discreció del vicepresident, Pere Aragonès, “mentre hi ha negociacions en curs”.

Per la seva banda, el conseller de Territori, Damià Calvet, va coincidir ahir en una visita a la futura estació de Zona Franca de la línia 10 Sud del metro amb la regidora de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Rosa Alarcón. Tots dos van demanar l’aprovació dels pressupostos per enllestir les obres que falten a la línia 9 i suplir altres mancances en el transport públic. Calvet va subratllar la necessitat de superar “les condicions excepcionals” amb què treballa el govern des del punt de vista econòmic i financer.

El clam per l’aprovació dels pressupostos es va estendre també al Consell de Cambres, que ahir va emetre una nota en la qual considera “imprescindible” que Catalunya disposi d’uns comptes aprovats per al 2020 al més aviat possible i que el govern “formuli propostes que prioritzin l’estimulació de l’activitat econòmica i l’alleujament de les restriccions que s’han dut a terme en molts àmbits de la despesa social”. Les cambres volen solucions per a l’impacte de les guerres aranzelàries globals o del Brexit i el foment de la innovació.

Finalment, l’anunci de rebaixa de taxes va coincidir amb la protesta d’una quarantena de doctorands que van passar la nit a la seu de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (Agaur) per denunciar la vulneració de drets dels docents i investigadors de les universitats catalanes. Les reivindicacions, que dilluns reiteraran en una reunió a la Generalitat, són de l’àmbit salarial, però sobretot pel fet que els contractes es limiten a tres anys quan, de facto, n’hi treballen quatre.

LA FRASE

Ara podem donar resposta al que ens han reclamat estudiants, rectors i responsables polítics
Pere Aragonès
vicepresident i conseller d’economia de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona