Economia

Revés judicial als bancs pel venciment anticipat

L’Audiència arxiva un desnonament en què no s’havien pagat quotes de la hipoteca

L’Audiència de Girona ha arxivat l’execució hipotecària d’un veí de Sant Feliu de Guíxols que havia deixat de pagar un nombre concret de quotes de la seva hipoteca, seguint l’última sentència del Tribunal Suprem (TS) i del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). La sentència del TS del setembre passat estableix que els desnonaments en què l’impagament s’ha produït per menys de dotze mesos no han de continuar endavant, fixant així el criteri per a les execucions hipotecàries pendents després que el TJUE declarés abusives les clàusules de venciment anticipat.

“El que ve a dir és que aquelles execucions en curs que el deutor encara visqui a la finca que constitueixi la garantia hipotecària, en les quals la clàusula del venciment anticipat no condicioni la seva aplicació a la gravetat de l’incompliment sinó a un determinat nombre d’impagaments, s’han d’arxivar”, explica Anna Torroella, la lletrada que ha portat el cas i que està convençuda que aquesta sentència “marcarà de ben segur el futur de les execucions hipotecàries en curs en què el deutor encara mantingui la possessió de la finca”. Per això recomana a tothom que s’hi pugui veure afectat que es posi en mans d’un advocat especialitzat i, si s’escau, sol·liciti i obtingui el sobreseïment. “L’únic requisit que s’exigeix és el que el deutor encara tingui la possessió”, afegeix Torroella.

El TS va assenyalar que haurien de ser sobreseguts sense més tràmit els processos en què el préstec es va donar per vençut abans de l’entrada en vigor de la Llei 1/2013 de mesures per reforçar la protecció dels deutors hipotecaris. Pel que fa als processos en què el préstec es va donar per vençut posteriorment a l’entrada en vigor d’aquesta llei, seran també sobreseguts si l’incompliment del deutor no reuneix els requisits de gravetat que preveu l’article 24 de la nova llei de crèdit immobiliari. L’esmentat article estipula que, perquè una entitat pugui exercir el seu dret de venciment anticipat, les quotes impagades han de superar el 3% del capital concedit o 12 quotes mensuals si es produeix en la primera meitat de vida d’un préstec, i el 7% del capital concedit o 15 quotes mensuals si ocorre durant la segona meitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona
GIRONA

Gelati Dino preveu obrir sis punts de venda més a curt i mitjà termini

GIRONA

La Paradoxa d’Easterlin

professor d'economia i empresa, Universitat de Girona, emprenedor i expert en gestió de crisi i desenvolupament de negoci
Tribuna

Memòria històrica

@sninobecerra / Catedràtic emèrit de l’IQS School of Management (URL)