Economia

Els economistes veuen la inacció política com el gran problema

Els col·legiats consideren imprescindible l’aprovació del pressupost de la Generalitat

Gasol creu que és un error sobreinterpretar l’efecte econòmic de les protestes

Els economistes alerten del moment decisiu que viu el país per al creixement i assenyalen la situació política com un dels factors que més pot influir en el futur. Ho subratllava ahir Anton Gasol, degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, durant la presentació de l’enquesta de situació econòmica de tardor de l’entitat, que en aquesta edició reflecteix i tabula les respostes d’una quarta part dels seus 8.000 col·legiats al voltant de diversos aspectes de la conjuntura i les perspectives de l’economia catalana

Xavier Segura, responsable tècnic de l’estudi, va destacar entre les principals preocupacions dels experts la situació política, assenyalada per un 63,8% dels enquestats (set punts percentuals més que en l’última enquesta); seguida del dèficit fiscal, amb un 49,7% de respostes, i les infraestructures i les comunicacions, amb un 36,3%.

El marasme polític, a més, ha escalat posicions en la preocupació dels economistes, que, per exemple, estaven molt més inquiets per les infraestructures en enquestes prèvies, com ara la del 2004, o per l’atur, en la del 2009.

Quant al context actual, Segura va remarcar que un 45,5% dels professionals creuen que l’economia catalana ha anat a pitjor en l’últim any, mentre que un 43% opinen que està igual i només un 10,8% hi veu millora. Afinant l’anàlisi, l’enquesta revela que els més pessimistes són els economistes de més edat, i, si el focus es posa en el gènere, les dones expressen més inquietud que els homes.

La preocupació també queda palesa quan l’enquesta interpel·la sobre el futur immediat, ja que gairebé la meitat dels enquestats creuen que l’economia catalana empitjorarà en l’últim tram de l’any, davant de tan sols un 6,4% que es mostren optimistes en aquest sentit. De la resta, un 43,1%, esperen un cert estancament en la situació actual.

Anton Gasol va voler posar l’accent en la pertorbació que els economistes (gairebé 9 de cada 10) han mostrat en aquest estudi per la falta de pressupost de la Generalitat. Un tema, aquest, que pel degà del col·legi, és clau per a l’adaptació al cicle econòmic: “Rebem la participació en els impostos amb un retard de dos anys, cosa que no permet reconduir aspectes de la corba de l’economia”, va comentar. A més, va valorar especialment la necessitat de consolidar el pacte per al govern espanyol, que, “de rebot” i per l’acció dels acords entre formacions, “pot afavorir l’aprovació dels pressupostos de l’Ajuntament i finalment de la Generalitat”. Pel degà, cada vegada més, problemes com ara la falta de pressupostos, el dèficit fiscal o les infraestructures, “provenen de la no resolució de responsabilitats polítiques”, tot i que, va recordar, “l’activitat continua rutllant”.

El líder dels economistes es va exclamar perquè la solució del dèficit fiscal “és una promesa pendent des del 2014”, i va criticar que hi hagi persones “que es comprometen a fer actuacions i no les compleixen sense que ningú els en demani explicacions”. Com a exemple, les infraestructures, “on l’execució pressupostària és molt inferior a l’aprovada”.

Preguntat per si les protestes al carrer després de la sentència del procés poden haver condicionat l’ordre de les preocupacions dels experts de l’economia, Gasol va ser taxatiu: “No es pot dir de manera definitiva, ja que pot ser que alguns considerin que la demanda d’independència és un problema, però també que n’hi hagi que pensen que la dificultat d’assolir-la també ho és”. El degà va ser especialment dur a l’hora de definir els “relats exagerats i agosarats” que sovint es basteixen a la resta de l’Estat sobre el que està passant a Catalunya i ho va abonar bo i postil·lant: “Si preguntem a la resta d’Espanya quin és el territori més afavorit, diran que Catalunya, mentre que aquí som molt conscients del dèficit fiscal que suportem.”

LA XIFRA

49,3
per cent
de les dones enquestades creuen que l’economia està pitjor que fa un any. En els homes és un 44,3%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona