Economia

Govern i comuns pacten una reforma fiscal per als pressupostos del 2020

Aragonès defensa que els ajustos acordats en l’apartat d’ingressos servirà per ajudar “els qui menys tenen” mentre que “contribuirà més qui més tingui”, amb un impacte de 543 milions

Modifica l’IRPF, successions i patrimoni, i crea un nou impost a les empreses energètiques

Aragonès confia en un acord sobre despeses i que el Parlament aprovi els comptes el primer trimestre de l’any

El Govern i Catalunya En Comú Podem han acordat una reforma fiscal, de cara als pressupostos de la Generalitat del 2020, que tindrà un impacte estimat de 543 milions d’euros. Inclou una modificació de l’IRPF, de l’impost de successions i patrimoni, d’habitatges buits i begudes ensucrades envasades. A més, passa per crear un nou impost a les empreses energètiques.

En una roda de premsa, el vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha defensat que aquesta reforma fiscal se sosté sobre les idees de “progressivitat i fiscalitat verda i justa”, i que servirà per ajudar “els que menys tenen” mentre que “contribuirà més qui més tingui”. En aquest primer acord en fiscalitat, destaca una pujada de l’IRPF a les rendes superiors a 90.000 euros, mentre que es rebaixaran a les inferiors a 12.450 euros.

Ha indicat que les mesures tindran un impacte estimat en 543 milions d’euros, encara que l’impacte previst per al 2020 serà menor, de 173 milions, perquè no es meritarà l’exercici sencer.

Aragonès ha explicat que confia en un acord sobre despeses amb els comuns. De fet, preveu que el Parlament aprovi els pressupostos durant el primer trimestre de 2020. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, també ha comparegut després de la reunió entre l’executiu i CatECP, per agrair l’entesa amb els comuns i l’esforç dels equips negociadors.

Aragonès ha opinat que la reforma tributària persegueix l’objectiu de “blindar l’estat del benestar”. A més, el vicepresident ha apuntat que l’acord serà “durable” perquè permetrà una “governança sòlida”, després que l’entesa amb els comuns abraci una “pluralitat ideològica important” al Parlament. Aragonès confia ara que també s’arribi a un acord amb CatECP sobre les despeses: “N’estic absolutament convençut”.

Menys càrrega fiscal per a les rendes petites

El nou paquet de mesures que preveu l’acord entre Govern i comuns afecta sis figures tributàries ja existents: l’IRPF, l’impost sobre successions, l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, l’impost sobre estades en establiments turístics, l’impost sobre habitatges buits i l’impost sobre begudes ensucrades envasades. A més, es crea un nou tribut de caràcter ambiental que grava la incidència en el territori de les instal·lacions d’emmagatzematge, transformació i transport d’energia elèctrica.

Pel que fa als canvis en l’IRPF i Impost sobre Successions (IS) cal destacar que la càrrega fiscal del primer impost decreix per als contribuents amb menor nivell de renda i s’eleva per a les rendes altes, sense sobrepassar el tipus marginal màxim del 25,5%. En el cas de l’IS es redueixen els beneficis fiscals aplicables, de forma que es guanya progressivitat i capacitat recaptatòria.

Aragonès ha detallat però que aquesta pèrdua es compensarà amb reequilibrant els trams superiors, dividint l’actual quart en dos: un de 53.407,20 a 90.000 euros que continuarà tributant al 21,5% i un de nou de 90.00 a 120.000 que s’eleva fins al 23,5%. A més, el tipus per al tram de 120.000 a 175.000 euros puja fins al 24,5%. En aquest cas seran 52.393 els contribuents afectats, un 1,5% dels declarants, i l’impacte serà de 31 milions de guany.

En el cas de l’IS es redueixen els beneficis fiscals aplicables, de forma que es guanya progressivitat i capacitat recaptatòria. En concret, es re-introdueixen els coeficients multiplicadors pel patrimoni preexistent per als contribuents dels grup de parentiu I i II (descendents menors de 21 i descendents majors de 21, cònjuge i ascendents). D’aquesta manera, els contribuents que rebin una herència i ja tinguin un elevat patrimoni suportaran una major càrrega.

D’altra banda, es redueix la bonificació en la quota tributària per als mateixos grups, mantenint la bonificació del 99% en el cas dels conjugues. Així, els trams d’herència de fins a 100.000 euros tindran una bonificació íntegra del 60% i aquesta s’anirà reduint fins als trams d’herència superiors als tres milions, on la bonificació serà del 0%. L’impacte pressupostaria estimat per aquests canvis és un guany de 189,8 milions.

També s’aplicarà el tipus reduït de l’impost sobre transmissions patrimonials oneroses que grava la compra d’habitatge habitual per a les famílies monoparentals. D’aquesta manera, aquestes famílies passaran de pagar el 10% al 5%. D’altra banda, s’introdueixen modificacions en l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats que permetran elevar la recaptació i que pràcticament afecten les escriptures de divisió horitzontal de parcel·les i l’adquisició d’habitatges per part d’empreses immobiliàries. En total es calcula un impacte positiu de 13,17 milions d’euros.

Pel que fa a l’impost sobre els habitatges buits i l’impost sobre begudes ensucrades envasades, s’introdueixen modificacions per incidir sobre les finalitats que van motivar, respectivament, la creació d’aquests tributs: reduir l’estoc de pisos buits al mercat i incentivar canvis de comportament en el consum i la producció de begudes ensucrades. En el primer cas, es redueix la bonificació de l’impost que s’aplica als tenidors d’habitatges buits que destinen una part d’aquests al lloguer assequible, mesura que permetrà augmentar la recaptació en 3,5 milions anuals. En el segon cas, l’impost passa de 0,08 euros el litre a 0,10 per a begudes amb un contingut de sucre entre cinc i vuit grams per mil·lilitre i de 0,12 a 0,15 en el cas que el contingut en sucre sigui superior als vuit grams. Això permetrà un guany de 6,4 milions l’any.

També s’ha acordat incrementar la tarifa de l’impost sobre les estades en establiments turístics, en línia amb altres ciutats i territoris europeus, que permetrà un guany de 20,9 milions d’euros anuals. L’acord contempla també l’aplicació d’un recàrrec específic de l’impost a Barcelona. Així per exemple per l’estada en un hotel de cinc estrelles o un equipament de categoria equivalent es passarà de pagar 2,25 euros a 3 euros en el conjunt del país i fins a 3,50 euros en el cas de Barcelona.

En el cas dels creuers, si fan estada de menys de 12 hores es passarà de 0,65 euros a 1 euros a Barcelona i es començarà a cobrar un euro arreu del país. En el cas que el creuer passi més de 12 hores al port català, es pagaran tres euros tant a Barcelona com a la resta de Catalunya –ara 2,25 euros.

Per últim, es crea un nou impost que grava el risc de deteriorament que provoca la producció, emmagatzematge o transformació d’energia elèctrica, així com el transport d’energia elèctrica, telefonia i telemàtica a través d’elements fixos del subministrament d’energia elèctrica o de les xarxes de comunicacions. Aquest nou impost permetrà recaptar 145,1 milions anuals i quedaran fora d’aquest impost l’autoconsum i la producció eòlica, solar, amb biomassa o biogàs.

El paquet de noves mesures de fiscalitat verda es completarà amb la implementació de l’impost sobre activitats econòmiques que generen diòxid de carboni i el d’emissions portuàries de grans vaixells, tots dos en fase d’estudi previ. D’altra banda, el gener del 2020 es començarà a recaptar l’impost sobre emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica, que permetrà recaptar 155 milions anuals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona