Economia

Els funcionaris comencen a plantar cara a la retallada salarial

Mig miler de persones van acudir a la crida feta pels sindicats prèvia a la vaga del 8 de juny

L'ofensiva sindical contra les mesures del govern de l'Estat es preveu que sigui «contundent, amb accions successives i, si cal, s'arribarà a la vaga general». Els secretaris generals de CCOO i UGT al Camp coincidien a dubtar que aquest govern sigui un interlocutor vàlid, ja que adopta mesures «injustes, insolidàries i inútils» per resoldre la crisi. Jaume Pros incidia en la necessitat de reformar el sistema fiscal, de lluitar contra el frau i «de posar les bases per canviar el model productiu». Tots dos coincidien a dir que el govern carrega les mesures «contra els més dèbils».

Jordi Salvador va assegurar que la situació econòmica és fruit d'una «política nefasta», impròpia d'un govern d'esquerres que està «inclinat absolutament cap a la dreta». Salvador va fer veure que, atesa la situació, cal prendre's seriosament les mobilitzacions: «Hem de demostrar que els treballadors som al carrer i que els sindicats som els únics que podem posar fre a l'economia capitalista i neoliberal.»

La concentració, sota el lema No a les retallades de pensions i salaris. Sí als serveis públics va acabar fent dos tombs a la plaça Imperial Tàrraco, sense que el trànsit de vehicles es tallés completament.

Les concentracions es van repetir a la mateixa hora davant de les subdelegacions del govern de Barcelona, Girona i Lleida. A les quatre capitals catalanes van secundar la convocatòria unes cinc mil persones en una mostra d'unió de la funció pública.

[Més informació, a la secció d'Economia, pàgina 25]

DADES DE PENSIONS

Pensions contributives a la demarcació
Total: 146.386
Import de mitjana: 738,32 euros
Pensions contributives a Catalunya
Total: 1,5 milions
Import de mitjana: 798,92 euros
Pensions contributives a l'Estat
Total: 8,6 milions
Import de mitjana: 775,30 euros
Pensions per incapacitat permanent a Tarragona
Total: 14.002
Import de mitjana: 870,99 euros
Pensions per jubilació a Tarragona
Total: 90.909
Import de mitjana: 820,50 euros
Pensions per viduïtat a Tarragona
Total: 37.361
Import de mitjana: 533,57 euros
Pensions per orfandat a Tarragona
Total: 3.927
Import de mitjana: 325,83 euros
Pensions per favor a familiars
Total: 187
Import de mitjana: 423,57 euros

Jubilats i funcionaris

La retallada del govern estatal per reduir el dèficit públic comportarà la congelació de 146.386 pensions a la demarcació de Tarragona, persones que cobren un import de mitjana de 738,32 euros, per sota de la mitjana catalana i estatal. Corresponen a pensions contributives, la concessió de les quals està supeditada a la cotització del treballador a la Seguretat Social i majoritàriament responen a l'entrada del treballador a la jubilació.

Les mesures també afecten 23.600 funcionaris de l'administració estatal i la Generalitat a Tarragona, als quals s'ha anunciat una rebaixa en les nòmines. Aquest nombre de funcionaris es podria elevar fins a 36.621 si les administracions locals apliquen la tisorada en la nòmina dels 13.021 treballadors.

Els secretaris generals de CCOO i UGT al Camp de Tarragona, Jaume Pros i Jordi Salvador, respectivament, deien que s'han pres com a mesura els dos col·lectius que tenen una nòmina assegurada. Tots dos van rebatre aquesta teoria, ja que «el 27% dels treballadors de la Generalitat estan a precari, no tenen feina fixa» i, d'altra banda, els sous «corresponen en la majoria dels casos al d'un mileurista, entre els 1.100 i els 1.300 euros».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.