Economia

Economia

Institucions

Duel empresarial

Josep González, de Pimec, irritat per les aspiracions de les Cambres de Comerç pel que fa a la representativitat en taules decisives

El líder patronal i el seu homòleg a Foment, Josep Sánchez Llibre, mostren la seva hostilitat negant-se a assistir a una reunió sobre infraestructures convocada per Joan Canadell, president de la Cambra de Barcelona

Quan amb prou feines fa un any que les dues grans patronals catalanes, Foment del Treball i Pimec, van enterrar la destral de guerra després d’anys d’estira-i-arronses sobre la seva representativitat –és a dir, el pes dels seus vots i el finançament que els pertoca com a agents socials en les diferents taules de negociació–, les aigües tornen a baixar tèrboles en el sector empresarial del país. Aquesta vegada, però, això no és degut a la sempiterna rivalitat entre patronals, sinó a la irrupció d’un tercer actor, en aquest cas múltiple, com són les Cambres de Comerç, capitanejades per la potent Cambra de Barcelona, presidida per Joan Canadell.

El principal terreny de joc on té lloc la polèmica ha estat la redacció de la nova llei de cambres, una normativa llargament esperada, que en principi ha d’adaptar al context català les directrius de la llei espanyola que regula aquestes corporacions de dret públic. El Consell de Cambres, ens que aplega el conjunt d’aquestes institucions, ha enviat a la Generalitat, en el marc del procés de consulta pública, un dossier amb un seguit de propostes que consideren necessari incorporar a la legislació catalana.

El document ha esverat de valent Josep González, president de Pimec, que ha qualificat el text de “despropòsit” i que no s’ha estat d’acusar Canadell, que capitaneja la iniciativa, d’un intent d’usurpació del paper de les patronals tradicionals i d’intentar convertir la Cambra en una competidora directa. L’hostilitat es va fer ben patent quan, en una trobada recent a l’hotel Palace de Barcelona, González va anunciar a Canadell que no pensa assistir a la taula sobre infraestructures convocada a final de mes pel president de la Cambra, en la qual estan convidades institucions i entitats de relleu, des del Cercle d’Economia fins al RACC, passant per FemCat i col·legis professionals, que ja han confirmat la seva presència. Tot i que menys bel·ligerant públicament, sembla que tampoc hi assistirà el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre.

A més de deixar plantat Canadell, González també ha anunciat la presentació d’un argumentari que teòricament ha de desactivar la proposta de text articulat del Consell de Cambres que ha irritat el líder de Pimec i que indica algunes de les demandes que Canadell fa un temps que ha anat desgranant. Entre les més importants, la revisió de dalt a baix del finançament de les cambres, que va acoltellar en el seu dia el decret del govern Zapatero, quan va suprimir la quota obligatòria que abonaven les empreses i que constituïa el gruix dels ingressos de les institucions camerals. Canadell ja ha indicat en diverses ocasions que, si no en el mateix format obligatori, caldria recuperar algun tipus d’aportació estable.

Entre els suggeriments de les Cambres a la Generalitat –que de moment fa de convidada de pedra però que haurà d’acabar dirimint aquest tema, prou cantellut– es reivindica la consideració de les cambres com a “agent econòmic d’obligada consulta i participació a tots els efectes i en tots els organismes i àmbits participatius”. Una funció sobre la qual Canadell ha aclarit que “no pretén substituir ningú”, sinó que “vol sumar-s’hi”, a més de puntualitzar que aquesta tasca consultiva està recollida en el text bàsic de la llei espanyola en què s’ha de fonamentar la catalana. Per Canadell, “no seria lògic que la Cambra no fos present, per exemple, en taules decisives sobre infraestructures, canvi climàtic, internacionalització o digitalització”. Per reblar la seva innocuïtat en el tema, el president de la Cambra barcelonina ha repetit que entre les seves pretensions no hi ha, ni de bon tros, la de participar en àmbits exclusius de les associacions empresarials junt amb els sindicats, com ara la negociació col·lectiva.

Amb tot, seria ingenu pretendre que en la polèmica no hi pesen un parell de circumstàncies rellevants. D’una banda, el fet que l’adscripció a les Cambres de Comerç és obligatòria, mentre que la de les patronals és voluntària, un fet que atorgaria a les primeres una certa autoritat moral superior en la presa de decisions. En segon lloc, last but not least, el fet que Canadell hagi irromput en l’escenari econòmic amb un projecte desimboltament independentista, el de la candidatura Eines de País, impulsada des de l’ANC, un fet fins fa ben poc insòlit en els cenacles on es decideix l’alta estratègia empresarial catalana.

Finançar les cambres
El finançament de les cambres, una de les potes per on coixegen les institucions des del decret que va eliminar la quota obligatòria de les empreses, és un dels punts que Canadell vol solucionar de manera definitiva. En la proposta elevada a la Generalitat hi ha la reivindicació d’uns ingressos mixtos, d’origen públic i privat, la part estable dels quals hauria de ser recollida en els pressupostos de la Generalitat en funció del PIB català. A aquests caldrà sumar altres ingressos per la prestació de serveis concrets.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona