Economia

Cent milions de pèrdues diaris

Més d’un terç de les pimes ja estan patint els efectes de l’epidèmia de la Covid-19 en la seva activitat

Si la crisi s’allarga, deixaran d’ingressar fins a 10.000 milions en tres mesos

L’hostaleria i la indústria estan en alerta

L’impacte econòmic de l’epidèmia del coronavirus a Catalunya ja comença a deixar algunes xifres i també previsions a mitjà termini dels seus efectes. Segons un estudi de Pimec, ara com ara està provocant una davallada d’ingressos en pimes i autònoms d’entre 71 i 108 milions diaris. Així ho va exposar ahir el president de la patronal, Josep González, que, a partir d’aquestes xifres, va calcular que en el mes i mig aproximat des de l’inici de l’epidèmia a casa nostra, aquest segment empresarial, que representa més del 99% del total de companyies i al voltant d’un 60% del PIB català, ha deixat d’ingressar entre els 2.800 i els 4.200 milions en total. “Si la crisi s’allarga tres mesos, implicarà pèrdues a pimes i autònoms d’entre 6.400 i 10.000 milions d’euros”, va indicar González. El líder de Pimec va afegir que, en termes relatius, l’impacte sobre el PIB generat per aquestes empreses anirà de l’1,3% com a mínim a un 2% de màxim.

Algunes d’aquestes conclusions deriven de l’enquesta que Pimec ha fet entre una mostra prou significativa dels seus associats, prop de 1.100, de diversos sectors i dimensions. L’estudi revela que al voltant d’un 35% de les pimes catalanes ja han notat l’impacte de l’epidèmia del coronavirus en els seus comptes, d’una manera o altra, però especialment en forma d’una reducció d’ingressos o d’anul·lació de reserves en funció del sector, al voltant del 10%-15% sobre la facturació. La contracció més important, segons l’enquesta, s’ha deixat notar en les empreses que es dediquen a l’hostaleria i la restauració i també en el sector de la logística, especialment en companyies de dimensions mitjanes.

Àngel Hermosilla, gerent de l’àrea institucional de Pimec, va especificar que l’enquesta es va realitzar entre els dies 5 i 10 de març, per la qual cosa dona una foto fixa de la situació actual, sense que, però, es puguin descartar actualitzacions en les pròximes setmanes o mesos.

Un altre factor que està afectant el funcionament de les empreses és el dels subministraments de materials o peces. Un 28,1% l’està patint, especialment en les companyies que fan activitats industrials, també quan es tracta d’autònoms. El comerç i les reparacions estan tenint alguns problemes en aquest sentit, que “creixen en funció de la grandària de l’empresa”, va comentar Hermosilla, que va afegir que gairebé un 24% de les firmes enquestades han hagut de suportar trencament d’estocs, és a dir, quedar-se sense producte per vendre’l al client, amb la indústria i el comerç com a sectors on més s’ha notat.

L’increment de costos, que ha perjudicat al voltant d’un 21% dels entrevistats, s’ha centrat especialment en microempreses d’hostaleria, i en general les tensions de tresoreria s’han detectat en un 18% de les pimes de la patronal. Pel que fa a les baixes laborals, l’impacte també ha estat més intens entre els hostalers, per bé que el gerent de l’àrea institucional de Pimec va indicar que “de moment, s’ha produït més deteriorament del clima laboral per situacions singulars”, que no pas baixes per malaltia. I és que l’organització del treball és un dels punts abordats per l’enquesta, que conclou que, de moment, no hi ha un gran perjudici, però també que a l’hora d’organitzar la producció amb el teletreball només un 22% de pimes i autònoms ho estan aplicant. Serveis, logística i algun altre sector són els que hi estan tenint més èxit.

Les projeccions de cara al futur, al marge dels càlculs de pèrdues, no semblen gaire optimistes. Tot i que la majoria de les pimes i autònoms interrogats consideren que de moment el tema no els afecta, dos terços, un 66,2%, estan convençuts que l’impacte en l’activitat que desenvolupen sí que es veurà trasbalsat per l’epidèmia en els pròxims mesos, i fins i un grup petit, d’un 7% aproximadament, creuen que la problemàtica s’allargarà fins ben entrat l’estiu, com a mínim. Els més amoïnats són, de nou, els serveis, la restauració i la logística, que preveuen efectes negatius en les reserves i la facturació en general. La indústria pateix més per la falta de subministraments, que considera el principal problema.

LES FRASES DE JOSEP GONZÁLEZ

Caldrà replantejar les ubicacions i buscar alternatives: no es pot tenir tota la producció pendent d’unes peces provinents d’un país llunyà
Acumulant provisions i volent evitar un problema el que fem és provocar-lo; totes les cadenes tenen producte i capacitat

Un 10% amb expedients temporals

El president de Pimec es va afegir a les peticions de fa pocs dies del seu homòleg a Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, perquè l’administració acceleri la tramitació dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO). González creu que seran mesures inevitables en més d’una pime, i de fet, segons l’enquesta, un 10% dels socis de la patronal té previst iniciar un ERTO si l’afectació del coronavirus es perllonga en el temps, junt amb les aturades parcials de l’activitat (en un 15% dels empresaris entrevistats) o el desenvolupament del teletreball (24%). González, que va aplaudir les mesures implementades fins ara per les administracions i que es va comprometre a seguir-ne les instruccions, “per contundents que siguin”, va demanar “comprensió i flexibilitat”, especialment per als sectors en què es preveu més impacte, com ara la restauració. L’atur vinculat a aquests expedients, segons González, s’hauria de poder recuperar en els dos anys següents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona