Economia

La pandèmia farà caure el PIB fins a un 3,3%

La Cambra de Barcelona fa una estimació amb diferents escenaris

L’impacte de la pandèmia del coronavirus en el PIB anual de Catalunya dependrà del temps que es perllongui la caiguda del valor afegit brut (VAB) com a conseqüència de l’aturada social i econòmica que comporten les mesures per evitar el contagi, i, segons estimacions de la Cambra de Comerç, aquest descens del PIB serà d’un mínim d’un 1,7% i d’un màxim del 3,3%.

El servei d’estudis de la institució ha sospesat diversos escenaris temporals i econòmics. Així, si el descens d’aquest valor afegit brut, estimat en un 40% segons les dades més recents, coincideix amb una aturada del país que no ultrapassa els 15 dies inicialment previstos, l’impacte directe sobre el PIB català serà de l’1,7%. Si la caiguda s’allarga durant un mes, aquesta retallada es podria ampliar fins a 3,3 punts del producte interior brut. A qualsevol dels dos còmputs caldrà sumar-hi, hi afegeix la Cambra, “el dels mesos de reincorporació progressiva a l’activitat normal”. La repercussió a llarg termini, doncs, dependrà de la intensitat i durada de la fase més crítica, és a dir, l’actual aturada econòmica, i de les mesures que prenguin els governs i la UE.

Els economistes de la institució presidida per Joan Canadell van concloure que aquesta és “una primera estimació” i que cal prendre-la amb “cautela”. Tanmateix, van assegurar, aniran revisant les xifres i actualitzant-les a mesura que hi hagi més informació tant del capteniment del sector privat com de la resposta del sector públic.

Continua el degoteig d’expedients

Per grans sectors econòmics, la Cambra creu que, en principi, el sector primari no quedarà afectat significativament. Més danyats quedaran altres àmbits, com ara la construcció, que rebrà un impacte del 50% en el seu VAB, mentre que els serveis es veuran afectats en un 45% i, finalment, la indústria en un 33%. De moment, el nombre d’expedients de regulació d’ocupació (ERTO) es va continuar engrossint ahir, i ja són 360 des de l’inici de la crisi de la Covid-19, que impliquen un cens de treballadors afectats de 27.651. Per demarcacions, Barcelona acapara el gruix d’ERTO, amb 224 expedients i 25.976 treballadors. A Tarragona se’n van presentar 49, a Lleida 48 i a Girona 39.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona