Economia

210.000 aturats pel virus

El nombre d’expedients temporals es dobla en un dia i ja són gairebé 17.000

L’impacte econòmic podria superar els 10.400 milions, en funció de la durada i la intensitat de la crisi

El trànsit aeri caurà un 80%

El doble d’expedients en un dia.

El nombre de treballadors afectats a Catalunya per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) ja era ahir de 210.332, segons les xifres oficials. En només un dia, el nombre d’ERTO es va doblar des dels 8.640 de divendres fins als 16.957 registrats ahir, la majoria dels quals (12.293), a les comarques barcelonines, que tindrien ja 178.237 treballadors afectats. El Departament de Treball també ha registrat 2.131 expedients a Tarragona (13.848 treballadors); 1.558 expedients, a Girona (12.656 treballadors), i 975, a Lleida (5.591 persones). Finalment, l’ERTO a Nissan es va signar amb l’acord dels sindicats, i altres grans companyies que han optat per acomiadar la plantilla de manera temporal, malgrat tenir beneficis anuals, són Desigual, H&M, Mango o Inditex. A l’Estat espanyol, els treballadors afectats per ERTO fins ara superen els 60.000. Altres empreses, com ara Grifols, han descartat fer un expedient i han aplicat mesures de flexibilitat.

Pèrdues en l’economia.

Malgrat que les pèrdues econòmiques d’aquesta primera setmana de confinament i aturada parcial de l’activitat es desconeixen, els experts assumeixen que serà milionària. Joan Ramon Rovira, cap d’estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona, indicava que la situació és excepcional i que les pèrdues dependran de la durada del confinament i de la intensitat de la pandèmia. “No es pot comparar amb res”, explica. “Part d’aquestes pèrdues no es podran recuperar mai”, creu. La Cambra estima que, per grans sectors econòmics, el sector primari no quedarà afectat significativament, la construcció es veurà afectada en un 50%, els serveis resultaran afectats en un 45% i la indústria es veurà afectada en un 33%. En el pitjor dels escenaris, si l’activitat caigués a la meitat i la situació s’allargués durant tot el mes, la Cambra estima que les pèrdues superarien els 10.450 milions d’euros. Si l’activitat caigués un 40%, les pèrdues serien de 8.360 milions.

Activitats més afectades.

Les activitats més afectades, amb un 25% de les seves operacions o menys, són les artístiques, les immobiliàries, el trànsit marítim i aeri, i el comerç al detall. Les que han caigut a la meitat són el transport terrestre, i les activitats financeres o asseguradores treballen en un 75%, segons la Cambra.

El trànsit aeri caurà un 80%.

Un dels indicadors que està estudiant la Cambra de Comerç és el del trànsit aeri a l’aeroport del Prat, que s’estima que caurà un 80% durant un mes fins que no comenci a remuntar, seguint el que va passar a la Xina i a Itàlia amb la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona