Economia

8

En la pell del turista

La Costa Daurada ha perdut la Setmana Santa i nota l’impacte econòmic del virus en un territori amb una forta dependència del turisme

L’estratègia per sortir del forat es basa a fidelitzar el client

El triangle que formen Cambrils, Salou i la Pineda és un potent punt d’atracció per al turisme

Les comarques de Tarragona van registrar el descens més pronunciat dels preus durant el mes de març. L’índex de preus al consum a la demarcació va caure nou dècimes i es va situar en el -0,3%, segons dades publicades per l’Instituto Nacional de Estadística (INE). Al conjunt del país, els preus van mostrar durant el mes de març una tendència plana, però a Tarragona el comportament va ser marcadament pitjor i la inflació va registrar un mínim que no es donava des del 2016. No hi ha un únic motiu que expliqui una desacceleració tan sobtada, però el llast que ha deixat el coronavirus en l’economia de Tarragona és acusat a causa de la forta dependència del turisme que té la regió.

La Setmana Santa sol marcar el punt de partida de la campanya turística, però enguany els hotels van romandre tancats i els que van obrir les portes ho van fer per donar suport a les necessitats que té el sistema sanitari: hi ha més d’un miler de llits habilitats en hotels per poder acollir malalts de Covid-19 i sanitaris al Camp de Tarragona.

El triangle que formen Cambrils, Salou i la Pineda és un potent punt d’atracció per al turisme. La companyia Estival Group, amb un miler de treballadors i una facturació anual que supera els 60 milions d’euros, té la base d’operacions a la Costa Daurada. Al litoral de Tarragona hi ha set dels establiments que gestiona la cadena, que també regenta negocis a Barcelona, la Costa del Sol i Andorra. El complex turístic Estival Eldorado està situat a tocar de la platja de Cambrils. L’establiment, de quatre estrelles, té més de 300 habitacions. L’àrea de recepció i reserves explica que l’hotel treballa amb un percentatge equilibrat de visitants: estrangers –bàsicament anglesos, francesos i alemanys–, clients catalans i d’altres que procedeixen de diversos punts de l’Estat. “Tenim una barreja”, assenyala l’empresa.

El comportament de la clientela des de l’esclat del coronavirus ha estat desigual. “El turista rus és qui està mostrant més pressa per cancel·lar. En canvi, malgrat el missatge que a França les fronteres estaran tancades, el client francès mostra més paciència, truca i s’interessa per saber quines mesures prendrem. El client nacional fa el mateix, pregunta com està la situació i vol saber quan tenim previst obrir.”

Preguntes a les quals no és senzill donar resposta: “Les mesures que prendrem seran les que ens dicti el govern. La nostra prioritat és garantir la salut dels treballadors i dels nostres clients. De moment, el que diem és que la nostra obertura està prevista per al dia 30 de maig, però avisem que acatarem sempre les restriccions que es fixin.”

Com es gestionen les cancel·lacions de reserves? “Si arriba la data de la reserva i encara no està permès viatjar, als clients se’ls ofereixen diverses opcions: canviar de data i traslladar la reserva a finals de temporada o, directament, ajornar-la fins a la temporada vinent”, expliquen. En cas que no convenci cap de les possibilitats, l’empresa afirma que també s’està fent càrrec del reemborsament dels diners que ja s’hagin pagat. I hi afegeix: “S’ha d’empatitzar molt amb la gent, no imposarem a ningú venir ni preveiem recàrrecs per cancel·lació. La millor manera de fidelitzar un client és posar-se en la seva pell en moments de dificultat.”

El virus ha atacat amb especial contundència Catalunya i l’Estat espanyol i és una incògnita saber quina afectació tindrà això en el turisme, un sector que viu de la confiança que aconsegueixi generar en el client. Ara bé, aquest és un tema que no suposa especial preocupació al departament de reserves del complex turístic Estival Eldorado: “No percebem que la situació afecti la confiança que els clients dipositen en el nostre establiment. El fet que aquí hàgim estat especialment afectats pel coronavirus no vol dir que les coses no es facin bé. Això és un problema que afecta el món sencer, té una afectació global.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona
economia

Creix un 6,8% la compravenda d’habitatges al febrer

barcelona

Fiscalitat de l’empresa familiar

conseller de famílies empresàries