Economia

CCOO i UGT exigeixen reforçar els serveis públics i allunyar les retallades

En el discurs de l’1 de maig, demanen que s’allarguin els ERTO i s’activi l’ingrés mínim per “no deixar ningú enrere”

La sortida de la pandèmia de la covid-19 ha de passar per reforçar els serveis públics i allunyar les retallades i la política d’austeritat que va caracteritzar la resposta al xoc financer del 2008, han reclamat CCOO i UGT en un discurs televisat amb motiu del Primer de Maig davant de l’Hospital del Mar. Segons ha recollit l’agència ACN; el secretari general de la UGT, Camil Ros ha assegurat que la “porta de sortida no pot ser la pobresa” i ha reclamat que s’allarguin les mesures excepcionals dels ERTO i es garanteixi un ingrés mínim vital perquè totes les llars arribin a final de mes. “Les retallades maten i s’estan emportant vides. Hem de ser capaços de posar en valor els serveis públics, essencials i el treball digne”, ha dit el secretari general de CCOO, Javier Pacheco.

En un Dia del Treballador “excepcional”, els líders dels sindicats majoritaris a Catalunya han volgut reconèixer la feina dels treballadors que han lluitat a primera línia contra l’epidèmia: els professionals sanitaris, de residències, de la neteja, de l’alimentació, de distribució, de subministraments bàsics, d’assessorament, de serveis tecnològics. Molts dels quals que han hagut de treballar en condicions adverses i –sovint– sense les mesures de protecció adients. “Hem vist com la gent que havia de curar la malaltia estava patint en primera persona la falta de seguretat i de salut”, ha lamentat el líder de CCOO.

“El millor reconeixement que demanem als governs a les empreses i a les patronals són salaris dignes i condicions dignes per tothom”, ha assegurat Ros, que ha recordat que el conveni dels treballadors que aniran a recollir fruita en aquesta campanya està encallat i no es pot garantir que cobrin el salari mínim interprofessional. En la mateixa línia, Pacheco ha demanat que s’acabin amb les “injustícies” del treball de cures i ha criticat les condicions de molts treballadors de residències d’avis.

Els dos sindicats han valorat que d’aquesta emergència sanitària se n’ha d’extreure la conclusió que no tothom està afectat de la mateixa manera. “La gent que no té recursos emmalalteix més”, ha assegurat el secretari general de CCOO, que ha fet una crida a la classe treballadora perquè “impugni” el “sistema injust, inútil i cruel”, que arrossega desigualtats estructurals agreujades per l’anterior crisi.

Tenint en compte que les previsions econòmiques dibuixen caigudes molt pronunciades del Producte Interior Brut (PIB) aquest any, les organitzacions sindicals també han reclamat que s’habilitin noves eines de protecció social perquè “molta gent s’està quedant enrere”, ha dit Pacheco.

En la mateixa línia, el secretari general de la UGT ha reclamat que s’allarguin les mesures excepcionals dels Expedients de Regulació Temporal de l’Ocupació (ERTO) perquè puguin donar cobertura als milers de treballadors que ara mateix tenen un contracte suspès i que es posi en marxa l’ingrés mínim vital que està preparant el govern espanyol i la renda garantida de ciutadania de la Generalitat sigui més àmplia.

Pel que fa a la sortida de la crisi de la covid-19, els sindicalistes han enviat un missatge “molt clar” d’aposta pels serveis públics i rebuig a l’austeritat. “La sortida de la crisi no pot ser com l’anterior, sota la base de retallades i reformes laborals que han precaritzat el treball”, ha dit Ros, que ha tornat a reclamar la derogació de la reforma laboral del 2012, que en un inici havia d’estar anul·lada parcialment ja aquest Primer de Maig.

“Ens comença a cansar el discurs dels que tenen més i que diuen que els que tenim menys perdrem les feines. No volem por, volem seguretat i no tenir la incertesa de saber si serem acomiadats”, ha dit el secretari general de la UGT, que ha reclamat feina “estable” pels treballadors i ha recordat que la sortida de la crisi s’haurà de basar molt en el consum intern.

UGT i CCOO han exigit que l’etapa que vingui després del confinament serveixi per bastir “bases sòlides” cap a un treball digne i una justícia social. De cara a la tornada a la feina i a la nova normalitat, han assegurat que si hi ha alguna dificultat per assegurar la seguretat i la salut dels empleats aquella activitat econòmica no s’ha de poder fer. “En cas de dubte, no hi ha dubte”, ha resumit Ros.

Segons ha assegurat Pacheco, davant d’una crisi global com la pandèmia de la covid-19, “només és possible articular una resposta global” que es basi en “l’esperit del primer de maig i la solidaritat entre la classe treballadora d’arreu del món”.

Un centenar de delegats sindicals i afiliats posen cara a la manifestació virtual a Tarragona

ACN

Tarragona viu per primer cop una manifestació virtual en el Primer de Maig. Mantenint l’hora habitual, a partir de les dotze del migdia delegats sindicals i també afiliats d’UGT i CCOO han començat a difondre vídeos i fotos, mesclant-se imatges del miler de persones que es van mobilitzar l’any passat a la Rambla Nova a Tarragona. Les xarxes ràpidament s’han col·lapsat de continguts. Els secretaris dels dos principals sindicats també han fet lectura dels manifests de forma virtual.

Els missatges reivindicatius d’aquest 1 de Maig giren entorn la crisi sanitària, reivindicant els treballadors dels serveis públics essencials. “Si no s’hagués retallat tants anys en sanitat pública, no tindríem la situació de col·lapse que tenim”, afirma Joan Llort, líder d’UGT a Tarragona.

En el seu manifest, Joan Llort ha insistit a dir que, en sanitat, “cal prioritzar la seguretat als costos”. El secretari general d’UGT ha recordat que al Camp de Tarragona més de 20.000 persones a l’atur no estan percebent cap classe d’ingrés. Llort també ha recordat els accidents a les químiques Iqoxe i Carburos Metálicos, eclipsats per la pandèmia.

Per la seva banda, la secretària general de COOO a Tarragona, Mercè Puig, ha parlat de les residències colpejades per la Covid-19 i que tot plegat ha fet aflorar llocs de treball bàsics en situació precària que fins ara eren poc “visibles”, com el sector de la neteja, molt feminitzat. També ha fet esment al sector turístic i cultural com a “sectors precaritzats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona