Economia

Primer de Maig a les xarxes i sense manifestacions

Els sindicats majoritaris reivindiquen els treballadors dels serveis essencials en una diada sense actes al carrer

El personal sanitari reclama recuperar el 5% del sou

Es fan accions als balcons

Sense manifestacions ni actes al carrer, excepte alguna protesta d’unes poques persones, el Primer de Maig d’aquest any s’ha celebrat arreu amb actes simbòlics per les xarxes socials. Amb lemes com ara Hauran de comptar amb nosaltres, Jo soc Primer de Maig, 1 de Maig és acció, El valor de la teva feina o Alcem-nos! República, treball, justícia social, els sindicats CCOO, la UGT, la CGT, USOC i la Intersindical-CSC van mobilitzar els seus afiliats per fer sentir la seva veu a través de les xarxes socials, amb imatges i missatges de suport.

Els secretaris generals de CCOO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros, van oferir els tradicionals parlaments de final de la manifestació conjunta en un acte davant de l’hospital del Mar de Barcelona que va ser retransmès per televisió i en què van demanar que no siguin els treballadors els que acabin pagant també aquesta crisi. En el seu discurs, Pacheco va assegurar que les retallades “són les que s’estan enduent ara milers de vides”, i va demanar una major inversió en els serveis públics per no repetir errors del passat. “Són molts els que encara s’estan quedant enrere en la sortida d’aquesta crisi. Cal buscar noves eines de protecció social. La crisi és temporal i no l’han de pagar els mateixos de sempre”, va dir. Alhora va recordar que “el treball ocupa ara la centralitat de les prioritats de la ciutadania”.

Per Camil Ros, secretari general de la UGT, “la porta de sortida de la crisi no pot ser la pobresa”. Ros es va referir a la derogació parcial de la reforma laboral, però va reivindicar “la derogació de totes les reformes laborals”. Per Ros, “la sortida d’aquesta crisi econòmica no pot ser com l’anterior” i va instar les administracions públiques a posar en marxa un ingrés vital mínim o renda garantida perquè “a cap llar de Catalunya hi falti l’imprescindible per arribar a final de mes”, a banda de reclamar “salaris dignes i treballs estables” per garantir que la ciutadania pugui consumir.

La secretària general de la USOC, Maria Recuero, va vindicar el valor de la feina dels treballadors de supermercats, de contact centers, dels sociosanitaris, els vigilants de seguretat, els policies, els serveis de neteja i transport, el personal dels centres de salut i els professionals de l’educació, entre altres col·lectius. “Molts d’aquests treballadors han estat els herois d’aquesta crisi, però les víctimes de la precarietat”, va dir.

La Intersindical-CSC va tenir el suport de l’ANC en la seva commemoració del Primer de Maig, en què va fer una crida a alçar-se amb un rotund: “Alcem-nos! República, treball, justícia social.” El sindicat va proposar als treballadors que participessin en una manifestació virtual escrivint el seu lema a les xarxes i que omplissin “de correus electrònics reivindicatius” les empreses de l’Íbex 35.

La CGT, que va penjar alguns cartells de protesta en llocs estratègics de Barcelona i altres ciutats del país, va convocar, juntament amb la IAC, la COS i altres sindicats, els seus afiliats a connectar-se des del domicili a un lloc web i celebrar el Primer de Maig al balcó.

LES FRASES

La sortida d’aquesta crisi econòmica no pot ser com l’anterior. La porta de sortida no pot ser la pobresa
Camil Ros
Secretari general de la UGT
Cal buscar noves eines de protecció social. La crisi és temporal i no l’han de pagar els de sempre
Javier Pacheco
Secretari general de ccoo
Molts d’aquests treballadors han estat els herois d’aquesta crisi, però les víctimes de la precarietat
Maria Recuero
Secretària general de la Usoc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona