Economia

Catalunya rebrà 819 milions d’euros per finançar el 75% de la desviació de l’objectiu del dèficit del 2019

El govern espanyol destina 2.165 milions d’euros a l’Extra FLA i 1.986 milions més a l’Extra Facilitat Financera per a les CCAA

El govern espanyol ha acordat assignar a les CCAA un total de 4.152 milions d’euros, amb càrrec al Fons de Finançament de les Comunitats Autònomes, per finançar el 75% de la desviació de l’objectiu del dèficit del 2019. La resta de la desviació s’assignarà el mes d’octubre, quan es coneguin les dades definitives del 2019.

En concret, es destinaran 2.165,25 milions del denominat Extra FLA i altres 1.986,75 milions més de l’Extra Facilitat Financera. D’aquestes partides addicionals, a Catalunya li correspondran 819 milions.

Segons el Ministeri d’Hisenda, l’acord ajudarà a les autonomies a complir amb els terminis de pagament previstos a la normativa sobre morositat, a més de garantir atendre “de manera immediata” els seus venciments i les “necessitats de finançament del dèficit públic”.

D’altra banda i d’acord amb el compromís de la ministra d’Hisenda a l’últim Consell de Política Fiscal i Financera, la part dels recursos corresponents a cobrir el dèficit generat pel canvi normatiu de l’anterior govern l’any 2017, es finançarà a un tipus d’interès del 0%. El tipus aplicable a la resta de disposicions serà el tipus d’interès fix igual al rendiment mitjà del Deute de l’Estat a un termini equivalent establert per al segon trimestre del 2020.

Les necessitats actuals estimades del Fons de Finançament de les CCAA 2020 per a tot l’exercici se situen en els 33.062,47 milions d’euros. A més, els recursos addicionals necessaris per finançar les desviacions de dèficit del 2019 s’estimen en 5.536,36 milions més –dels quals ara s’ha assignat el 75%–. Malgrat això, des d’Hisenda ja alerten que hi podria haver variacions en l’informe definitiu de grau de compliment dels objectius.

Hisenda remarca que aquesta injecció de liquiditat s’afegeix als recursos del sistema de finançament, que s’incrementen un 7,3% aquest any fins a arribar als 115.884 milions d’euros. A més, les CCAA han pogut demanar un avançament del 50% de la liquidació del 2018, que podria pujar fins als 5.500 milions i que, en condicions normals, no es cobraria fins al juliol.

L’executiu ha anunciat també la creació d’un fons sense retorn de 16.000 milions, independent del sistema de finançament de les autonomies per fer front als costos sanitaris, econòmics i socials de la pandèmia de la Covid-19.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona