Economia

JAUME FÀBREGA

PRESIDENT DE LA CAMBRA DE COMERÇ DE GIRONA

“Es produiran canvis i quan hi ha canvis hi ha oportunitats”

Assegura que estem en una situació delicada perquè s’ha parat tant el sistema econòmic que ara costa arrencar

Reconeix que hi haurà empreses que no podran tornar a obrir i treballadors que aniran a l’atur

“No estem vençuts”.
El missatge de Fàbrega és que, si bé en aquesta crisi s’han perdut moltes coses irreparables com les vides humanes, ara cal focalitzar l’esforç en “les nostres empreses”. “Hem perdut moltes coses però estic convençut que ens en sortirem”, diu.

El president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega, és del parer que la crisi econòmica generada per la Covid-19 és més important que la del 2007 perquè gairebé s’ha parat el sistema econòmic i les conseqüències ara són desconegudes. Assegura que hi haurà empreses que acabaran tancant i que moltes persones es quedaran sense feina, però té un missatge optimista i és que la Covid-19 està produint canvis a l’economia i “dels canvis en surten oportunitats”.

Hem entrat a la fase 1. Com ho veuen des de la Cambra?
És una bona notícia des del punt de vista sanitari, perquè vol dir que es fan avenços importants, i també perquè els comerços, restaurants i bars poden començar a generar algun negoci i ho valorem positivament.
La indústria està treballant a ple rendiment?
No pas encara. Hi ha moltes empreses amb ERTO perquè els mercats mundials estan molt retinguts. Tothom està afectat per la Covid-19 i la demanda ha baixat, sobretot dels nostres clients principals: França, Alemanya i Itàlia. És veritat també que no veiem que baixin les exportacions a tercers països. Tenim un sector molt potent que és el sector de l’alimentació de la carn i amb un mercat molt important que és el xinès, que en aquests moments ha esdevingut el segon receptor d’exportacions gironines. Això sembla que pot continuar així.
Vostè l’altre dia parlava que després de l’UCI sanitària entrarem a l’UCI empresarial. En podrem sortir aviat?
Ningú sap com acabarà tot això ni quan. Si sortís una vacuna per combatre la Covid-19 en podríem sortir ràpidament, però l’economia no és un motor que es pugui parar i engegar en qualsevol moment. El sistema econòmic és viu i si es para del tot pot entrar en col·lapse. Per tant, estem en una situació molt delicada perquè tot ha parat tant que tornar-ho a engegar costa molt. Si hagués de descriure la situació d’aquests moments, el qualificatiu és incertesa. És important saber gestionar aquesta incertesa perquè afecta persones i empreses i provoca molt de neguit.
Malgrat els ERTO que s’estan fent, ara ja es diu que moltes empreses acabaran tancant.
Els ERTO són una bona eina perquè han possibilitat que molta gent conservés la feina i moltes empreses puguin subsistir. L’altra cosa és que molts treballadors encara no han cobrat els ERTO i això és criticable. Però malgrat els ERTO hi haurà empreses que desapareixeran i molts treballadors que es quedaran sense feina. Per això des de les cambres hem iniciat el programa #QueCapEmpresaTanqui per intentar, com sigui, que les empreses sobrevisquin, perquè són les que creen riquesa. El programa propicia que s’estableixin aliances, processos d’adquisicions o col·laboracions perquè quan aconseguim sortir d’aquesta crisi les empreses hi siguin.
Han rebut moltes peticions?
Hi ha consultes, sí. Les empreses estan en un escenari nou i moltes vegades necessiten orientació. I des de fora, a vegades, es poden aportar perspectives diferents.
I de quins sectors?
Del sector turístic, que està patint molt, però també hi ha consultes d’autònoms i de petites empreses industrials que estan en situació difícil.
La crisi actual és pitjor que la del 2007?
És més important i desconeguda perquè no s’havia produït mai una crisi d’aquesta mena. I la percepció general és que quan sortim de la crisi res tornarà a ser igual. Es produiran molts canvis en l’economia i en la manera de treballar, i quan hi ha canvis hi ha oportunitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA