Economia

El virus allunya l’Estat dels nivells d’ocupació europeus

La taxa d’atur espanyola duplica l’europea i se situa a la cua del club, només al darrere de Grècia

La Covid-19 impacta de forma desigual en el mercat laboral europeu i afecta especialment els joves

La pandèmia agreuja els problemes d’ocupació endèmics de l’Estat espanyol i l’aparta dels estàndards europeus. Mentre la pèrdua de llocs de treball per la Covid-19 està afectant de manera desigual els països de la Unió Europea, el govern espanyol veu com l’atur s’enfila i s’allunya del somni europeu.

Fa quinze anys l’Estat espanyol estava en un nivell laboral similar al dels seus socis d’Europa, però amb la crisi financera del 2008 va traspassar la línia vermella del 10% d’atur i des de llavors no ha estat capaç de reenganxar-se al ritme d’ocupació europeu. Tocant sostre el 2013 amb una taxa d’atur superior al 26%, en els darrers anys havia millorat. Just abans de la pandèmia, l’Estat registrava l’atur més baix des de l’inici de l’última crisi (13,6%), però continuava gairebé duplicant la mitjana europea.

Les dades publicades ahir per l’oficina estadística de la UE són una galleda d’aigua freda a aquesta remuntada. L’atur a l’Estat espanyol va pujar a l’abril per segon mes consecutiu, fins al 14,8% (sis dècimes més que al març). L’Estat es manté com el segon de la zona euro amb més aturats, només superat per Grècia (16,1%), tot i que no donen dades des del febrer.

Per contra, la crisi de la Covid-19 només va augmentar dues dècimes la taxa d’atur dels països de l’euro, que a l’abril era del 7,3%. Això significa que la proporció d’aturats a l’Estat espanyol és més del doble que l’europea.

L’impacte laboral de la pandèmia és desigual a la UE i això es reflecteix en unes dades d’atur relativament baixes. De fet, fa un any eren més altes que ara. La desocupació ha augmentat l’últim mes a tots els estats europeus, excepte a Alemanya, Polònia, Àustria i Finlàndia. Tot i ser dels països més afectats pel confinament, a Itàlia l’atur ha disminuït per quart mes consecutiu i ara se situa en el 6,3%.

Joves aturats

La pitjor part a Europa l’estan vivint els joves, segons les dades d’ocupació. La taxa d’atur entre els menors de 25 anys de la zona euro va ser del 15,8% a l’abril, i va augmentar gairebé un punt en només un mes. Encara és més dramàtic a l’Estat espanyol, on un 33,2% dels joves actius no tenien feina el mes passat. Juntament amb els grecs, són els més desocupats de la UE.

Les disparitats laborals també es noten en la butxaca dels treballadors. Mentre que en països com Bulgària el salari mínim és de 312 euros, a Luxemburg es cobren almenys 2.142 euros. Per això, Brussel·les vol promoure sous “justos” sense arribar a harmonitzar-los. La Comissió Europea va iniciar ahir una segona consulta amb els agents laborals i socials de la UE perquè estudia si imposar requisits mínims obligatoris amb una directiva europea o bé establir una sèrie de recomanacions per millorar les retribucions laborals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona