Economia

L’OCDE preveu que l’economia espanyola s’enfonsi un 11,1% si la covid-19 “desapareix després de l’estiu”

L’organització alerta que el PIB es podria contraure fins a un 14,4% si hi ha rebrots a la tardor

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) preveu que l’economia espanyola s’enfonsi un 11,1% aquest 2020 si la covid-19 “desapareix després de l’estiu”. En les seves darreres perspectives financeres, l’OCDE alerta que el PIB espanyol es podria contraure fins a un 14,4% si hi ha rebrots a la tardor. L’organització preveu que en el millor escenari Espanya es recuperarà un 7,5% el 2021 i un 5% si hi ha una segona onada de la pandèmia abans de finals d’any. L’OCDE estima que en el millor dels casos l’atur pujarà fins al 19,2% aquest any però creu que en cas de rebrot serà superior al 20% aquest 2020 i fregarà el 22% el 2021.

L’OCDE assegura que la forta caiguda de la demanda interna i del turisme tindrà un pes important en aquesta contracció econòmica. De fet, avisa que la incertesa i “l’alta dependència del turisme” alentiran la recuperació.

Segons els seus càlculs, l’activitat econòmica a Espanya ha disminuït un 30% durant el confinament, però veuen ja alguns indicadors de recuperació amb l’aixecament gradual de les restriccions.

Per prevenir futurs rebrots i un major impacte econòmic a l’Estat, l’OCDE veu “crucial” ampliar la capacitat sanitària a l’estat espanyol. “La capacitat del sistema sanitari era inferior a la mitjana de l’OCDE en aquesta crisi”, recorda.

Mesures del govern

L’OCDE remarca en el seu informe “l’àmplia” resposta del govern espanyol a la crisi amb mesures de protecció laboral i social com la renda mínima i amb ajudes a les empreses. Una reacció que comportarà l’augment “brusc” del dèficit i el deute públic aquest any, apunta l’OCDE. Així, el deute s’incrementarà un 117,8% el 2020 si no hi ha rebrots i un 129,5% en cas de segona onada.

L’OCDE avisa al govern espanyol que quan comenci la recuperació haurà d’anar reduint esquemes de treball com els ERTOS i fomentar “polítiques de treball més actives”, especialment les de “reciclatge” per assegurar “una reassignació eficaç de la mà d’obra dels sectors que s’enfronten a una baixa demanda persistent”. Tot i això, veu “justificat” que s’impulsin mesures per rellançar el turisme.

“L’increment temporal de la inversió pública, amb un focus específic en la inversió verda, ajudaria a iniciar la recuperació i reduir la contaminació de l’aire, que se situa per sobre de la mitjana europea”, defensa l’organització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona