Economia

L’OCDE preveu que el PIB espanyol caurà un 11,4%

El producte interior brut davallarà un 14,4% si hi ha un nou brot

Itàlia, França i el Regne Unit tindran sotracs

L’economia espanyola serà una de les més castigades de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) per la crisi de la Covid-19, amb una caiguda del producte interior brut (PIB) de l’11,1% aquest any, que serà del 14,4% en cas que hi hagi un segon rebrot de la malaltia. Es tracta de la pitjor caiguda de tots els països membres en aquest escenari. En el seu informe semestral de perspectives publicat ahir, l’OCDE és significativament més pessimista que el govern espanyol i que la Comissió Europea (CE), que en les seves últimes projeccions fa ja més d’un mes esperaven un descens del 9,2 i del 9,4%, respectivament.

Les seves xifres sí que s’assemblen a les presentades dilluns pel Banc d’Espanya, que espera una baixada del PIB del 11,6%, i s’assemblen bastant als enfonsaments econòmics que la mateixa OCDE augura per a tres països europeus més, que han passat per una situació epidèmica equivalent, amb mesures de confinament estrictes i durant un llarg període de temps: Itàlia (-11,3%), França (-11,4%) i el Regne Unit (-11,5%). A més, el sector turístic, que acumula gairebé tres mesos de paràlisi total, té un pes relatiu particularment elevat tant a l’Estat espanyol, com a Itàlia i França.

L’OCDE també es mostra més pessimista que el Banc d’Espanya sobre la capacitat de recuperació de l’economia espanyola el 2021 i, en lloc del repunt del 9,1% que preveu aquest últim, augura un increment del 7,5% en l’escenari més favorable, i del 5% si la situació epidèmica degenera de nou en els pròxims mesos. Això significa que a finals del 2021 el PIB espanyol serà entre 4 i 8 punts percentuals inferior al que hi havia a finals del 2019, abans que esclatés la crisi.

Tot això tindrà un reflex directe en el mercat de treball, ja que la taxa d’atur, en el millor dels casos, pujarà del 14,1% el 2019 al 19,2% el 2020 abans d’iniciar un lleu descens l’any vinent (al 18,7%). En el pitjor escenari, l’atur es dispararia fins al 20,1% enguany, amb un nou ascens el següent (al 21,9%).

L’epidèmia també tindrà efectes en els comptes públics, amb un dèficit que es dispararà fins al 10,3% del PIB aquest any en l’escenari més favorable i que farà pujar el deute al117,8% del PIB, però que podrien enfilar-se al 12,5% i al 129,5% si hi ha un nou brot epidèmic.

LES XIFRES

9,2
per cent
de caiguda del PIB per a l’any 2020 havia pronosticat el govern espanyol en les seves previsions.
19,2
per cent
assolirà l’índex d’atur a l’Estat espanyol el 2020 en el millor dels casos, segons l’OCDE.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Incavi invertirà 7 milions d’euros fins el 2030 per adaptar la viticultura al canvi climàtic

Reus
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida