Economia

La potència renovable va créixer un 20% el 2019

Eòlica i fotovoltaica, en créixer un 20%, van permetre arribar a una producció d’energia verda del 40%, com constata un informe de Fundació Naturgy

La potència renovable instal·lada en el sistema peninsular espanyol, sense tenir en compte la hidràulica, va créixer l’any 2019 un 20%, cosa que va suposar arribar a una producció d’energia d’origen net del 40%. Així mateix, aquesta contribució de les renovables van ajudar a reduir les emissions de CO2 de la generació elèctrica en gairebé una quarta part (23%), segons consta a l’informe El sector elèctric espanyol en números. Informe 2019, publicat per Fundació Naturgy.

Dins d’aquest 40% de les renovables, la participació de l’eòlica és del 55%; 20% de la hidràulica i 9% de la fotovoltaica.

Segons Miguel Ángel Lasheras, especialista en mercats d’energia, en el sector de les renovables “estem al principi d’un nou cicle inversor, profund. El 2019, l’esforç inversor en renovables que va començar a intensificar-se l’any 2018 s’ha produït, sobretot, en instal·lacions eòliques i fotovoltaiques sense retribució específica, amb 6,4 GW de nova potència instal·lada, tot i que encara per sota dels 8 GW previstos.”

Un altre dels fenòmens de l’exercici del 2019 va ser l’increment de la producció d’electricitat amb cicles combinats, fins a assolir el 21% de la producció total. L’increment de la generació amb gas natural es va produir en paral·lel a una reducció de la generació amb carbó, que l’any passat va representar el 4% de la producció total.

L’informe també recull les dades econòmiques relatives a l’activitat elèctrica, que mostren uns costos a la baixa respecte de l’any anterior. L’energia es va reduir un 17%, en línia amb els mercats majoristes, i el cost unitari mig va disminuir i va ser el més baix dels últims cinc anys.

Amb tot, i amb estadístiques d’Eurostat, es constata que per al consumidor tipus espanyol del sector residencial, tot i que els preus van ser lleugerament menors als del 2018, encara se situen per damunt de la mitjana europea. En el segment industrial, els preus es van situar lleugerament per sota de la mitjana europea.

La demanda estatal d’electricitat es va reduir un 1,5%, cosa que contrasta amb les previsions de Red Eléctrica Española (REE) i la Comissió Nacional dels Mercats de la Competència (CNMC), que apuntaven reducción de 0,3% i 0,4%, respectivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona