Economia

Els nous pensionistes cauen un 22,4% fins al juny i les baixes en el cobrament s’enfilen un 16,2%

El nombre de prestacions puja lleugerament en comparació amb el maig, el primer augment en tres mesos

La nòmina de les pensions per a l’Estat l’1 de juny va ser de 9.862,35 milions d’euros, un 0,1% més que al maig, segons ha informat aquest divendres el ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

De fet, el govern espanyol admet que per culpa de la pandèmia i l’elevada mortalitat de la població d’edat avançada, així com pel tancament de les oficines de la Seguretat Social, les altes de pensions han disminuït un 23,4% respecte el maig del 2019. El descens durant l’abril havia sigut d’un 32,2%. La pensió de viudetat és l’única que ha augmentat (+10%). Tenint en compte les xifres acumulades fins al juny, les altes de nous pensionistes cauen un 22,4% i les baixes en el cobrament de la prestació pugen un 16,2% al conjunt d’Espanya.

Durant aquest mes de juny s’han pagat 9.754.740 prestacions contributives, 603 més que al maig. Aquesta és la primera pujada després de tres mesos consecutius de reducció de les pensions pagades. Durant el mes de juny s’abona la paga extraordinària als pensionistes per un import total de 9.586,31 milions d’euros.

A Catalunya, el total de pensionistes a data 1 de juny és d’1.730.418 persones dels quals 1.127.255 són jubilats. La xifra de jubilats, però, és més baixa que al mes anterior, quan eren 1.127.303. A Espanya, l’1 de maig hi havia 6.074.345 jubilats, un col·lectiu que rep més de dos terços de la nòmina de prestacions.

El govern espanyol afirma que la tendència a la baixa del nombre de pensions i pensionistes es deu “en part” al menor nombre d’altes al sistema “a causa del tancament d’oficines i a la situació de confinament”. “Però també cal tenir en compte, però, com ha influït la pandèmica de Covid-19 en termes de mortalitat sobre el conjunt de la població i, en major mesura, sobre el col·lectiu de persones de més edat”, afirma el ministeri d’Inclusió. Des del dia 25 de juny, els centres d’atenció i informació de la Seguretat Social tornen a atendre presencialment als ciutadans, tot i que es prioritzen els tràmits telemàtics.

D’altra banda, les estadístiques també mostren que la pensió mitjana a Catalunya al juny se situa en els 1.048,96 euros, una xifra que en el cas dels jubilats és de 1.182,35 euros, un augment del 2% respecte a ara fa un any. Pel que fa a les pensions d’incapacitat, al juny se situen a Catalunya en els 1.078,58 euros, les de viudetat en els 734,37 euros, les d’orfandat en els 405,94 euros i les que es reben a favor de familiars en els 645,55 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona