Economia

Acaba sense acord la primera mediació sobre l’ERO de Nissan

L’empresa assegura que “no pot” retirar l’expedient però ofereix allargar les negociacions

Els treballadors rebutgen parlar amb l’ERO damunt la taula, que veuen com una “soga al coll”

La primera mediació sobre l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) de Nissan al Departament de Treball ha acabat sense acord.

La direcció ha proposat als treballadors allargar el període de consultes de l’expedient, que va començar el 30 de juny i té una durada mínima d’un mes, si les negociacions avancen, segons han explicat els sindicats. El comitè d’empresa ha rebutjat aquesta petició perquè implicaria haver de negociar amb acomiadaments imminents sobre la taula, ja que l’ERO seguiria en vigor. “Estem disposats a parlar però sempre partint de la base de la viabilitat de l’empresa”, ha apuntat Miguel Ruiz, representant d’USOC al comitè d’empresa, a la sortida de la reunió. “Haurien de tenir un gest i retirar l’ERO”, ha insistit.

La companyia automobilística ha assegurat en un comunicat que “no pot” atendre la petició dels treballadors de retirar l’expedient, ja que “el marc legal d’aquest procediment és el que garanteix la seguretat jurídica necessària per a totes les parts”. A més, l’empresa diu que ha coincidit amb els treballadors en la “importància” de “disposar de temps” per avançar en el procés de negociació.

El departament ha tornat a convocar una mediació per al dimarts 14, un dia abans de la mobilització dels treballadors a Madrid. A més, la conselleria també ha proposat trobar-se els dies 21, 23, 28 i 30 de juliol.

Els representants de la plantilla han anunciat que no s’asseuran a més reunions convocades per l’automobilística japonesa ja que no reconeixen el període de consultes local de l’expedient en haver-se iniciat abans que acabi la negociació sobre el tancament al comitè europeu.

Tot i això, sí que vindran a les mediacions convocades per l’administració “per responsabilitat”, ha afirmat Ruiz, que ha dit que hi ha “moltes llacunes” i “dades maquillades” en els arguments del tancament que presenta l’empresa. “Hem d’entendre per què ens tanca Nissan”, ha afegit.

Segons els sindicalistes, l’expedient impedeix qualsevol negociació sobre el futur de les instal·lacions. “Quan passi un mes l’empresa pot executar qualsevol acomiadament quan vulgui i amb aquesta soga al coll no podem negociar”, ha indicat Miguel Ángel Boiza, representant de CCOO al comitè d’empresa. Nissan va presentar el 30 de juny un expedient per a 2.525 treballadors dels centres de Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca. Si l’automobilística tira endavant l’expedient, els sindicats estudien impugnar-lo.

La demanda dels treballadors de retirar l’ERO no ha estat l’única que ha rebut la multinacional. El ministeri d’Indústria ha traslladat a l’automobilística que posposi el tancament de les plantes un any per donar temps a negociar una alternativa que mantingui els llocs de treball, tant directes com indirectes.

La comitiva empresarial ha estat encapçalada per Frank Torres, vicepresident executiu de Nissan a Rússia i responsable de pilotar el tancament de les plantes catalanes, anunciat el 28 de maig. També hi han assistit els responsables de recursos humans de la companyia, Gemma Nespral i Gabriel Mohedano. Per part dels treballadors, s’han assegut a la taula els portaveus del comitè d’empresa, on hi ha representats USOC, CCOO, UGT i CGT.

Uns 500 d’empleats s’han concentrat a les portes per protestar contra la marxa de l’empresa, que segons els càlculs dels sindicats, pot posar en risc la feina de més de 20.000 persones indirectament a Catalunya. Al crit de “Nissan no es tanca” o “Aquesta nit es mor un japonès”, els manifestants s’han aplegat al voltant de les tres portes de l’edifici per envoltar-lo i fer sentir als directius “la pressió” que noten ells.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona