Economia

Espanya no se’n surt

La ministra Nadia Calviño perd la votació per una cadira d’influència econòmica, tot i el suport dels grans estats

L’irlandès Paschal Donohoe serà qui presidirà les reunions dels ministres de finances de l’euro

Nova derrota dels espanyols en el seu enèsim intent per ocupar càrrecs de poder a Brussel·les. La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, va perdre ahir la presidència de l’Eurogrup davant del candidat irlandès, Paschal Donohoe. Una batalla ajustada en què els governs populars i liberals de la zona euro van aconseguir evitar que la cadira passés a mans d’un executiu socialista, ara que entren en una crisi sense precedents per la Covid-19.

Poc després que el president sortint, Mario Centeno, anunciés la seva dimissió com a ministre de Finances de Portugal i, per tant, de l’Eurogrup, els noms de Calviño, Donohoe i el liberal luxemburguès Pierre Gramegna van sonar amb força ràpidament per substituir el portuguès. Així, les tres principals famílies polítiques europees competien per la presidència d’aquest organisme informal, que reuneix regularment els ministres de finances de l’euro en un moment crític per a l’economia.

De perfil tecnòcrata i amb una llarga experiència institucional a Brussel·les, Calviño es va plantar ahir a la reunió on es votava la nova presidència lluint els suports dels grans estats de la zona euro. En l’últim minut abans de la trobada, França revelava que votaria l’espanyola, igual que Alemanya, Itàlia, Portugal, Grècia i Finlàndia. Un moviment que mantenia la gallega de 51 anys en la pugna, però que no garantia la seva victòria, ja que cadascun dels 19 ministres només tenia un únic vot. Necessitava 10 vots favorables en la votació telemàtica i secreta d’ahir en què participaven més d’una desena de països controlats per conservadors i liberals.

Ningú va obtenir majoria en la primera tanda i el luxemburguès Gramegna es va acabar retirant, de manera que Calviño es va jugar la presidència de l’Eurogrup contra l’irlandès conservador. I la va perdre. Era la gran aposta del govern de Pedro Sánchez, que havia decidit no presentar la ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, a la presidència de l’Organització Mundial de Comerç posant totes les seves esperances en una vicepresidenta amb fama d’ortodoxa i disciplinada amb les finances. Encara més, tenint en compte l’intent frustrat del 2015 amb l’exministre Luis de Guindos, que va saltar premonitòriament al Banc Central Europeu abans que el govern de Mariano Rajoy s’enfonsés.

La jugada li ha sortit malament, també a Sánchez. Una dura derrota per al líder socialista, que no ha demostrat gaires dots negociadores en el repartiment d’alts càrrecs d’influència a la Unió Europea. Ara només té Josep Borrell com a cap de la diplomàcia europea, un càrrec poc influent en un àmbit intern.

També va ser amarg per a Calviño, que, poc abans de la cursa, va menystenir els membres de la Lliga Hanseàtica –formada pels països escandinaus, bàltics, Holanda, Dinamarca i Irlanda– en afirmar que només eren “països petits amb poc pes”. Una arrogància que ara se li ha girat en contra, perquè ahir va perdre precisament per culpa d’aquest influent grupet.

Per contra, una dolça victòria per al ministre de finances irlandès, que a partir d’ara serà l’encarregat de travar consensos entre un nord i un sud amb visions distintes sobre la política fiscal i la integració de la zona euro, principals preocupacions de l’Eurogrup. Del perfil d’aquest democratacristià de 45 anys destaca sobretot la seva oposició a aplicar una taxa digital als gegants tecnològics nord-americans com ara Google, Amazon i Facebook, que tenen les seves seus a Irlanda, on paguen molt pocs impostos.

Tanmateix, per arribar al càrrec Donohoe ha donat valor a la posició moderada d’Irlanda en les negociacions europees en un moment crucial en l’àmbit econòmic per a la zona euro. “Espero treballar amb tots els meus companys de l’Eurogrup els pròxims anys per garantir una recuperació justa i inclusiva per a tots”, va assegurar just proclamar-se guanyador. Ara haurà de demostrar realment si és el “constructor de ponts” que va prometre ser en la seva candidatura.

LES FRASES

Vull agrair el suport que he sentit tots aquests dies
Nadia Calviño
MINIstra d’economia espanyola i candidata derrotada
Espero treballar per garantir una recuperació justa i inclusiva
Paschal Donohoe
MINISTRE DE FINANCES IRLANDÈS I NOU PRESIDENT DE L’EUROGRUP

Protagonisme en els rescats

L’Eurogrup és un organisme informal format pels 19 ministres de finances de la zona euro, que es reuneix regularment per tractar qüestions financeres, amb l’objectiu de garantir l’estabilitat de les economies que comparteixen la moneda europea. Per coordinar les seves polítiques, en aquestes trobades es tracten temes com ara la salut dels comptes públics o les reformes econòmiques dels governs. En principi, l’Eurogrup no tindrà res a dir sobre el fons europeu de recuperació que s’està negociant ara mateix, això està en mans de les institucions de la UE, però sí que té un rol en l’ús del fons per a rescats de l’euro, el famós, MEDE, que el govern espanyol podria demanar si les coses empitjoren. Aquí és on es discutirien les condicions del rescat i es vigilarien els comptes espanyols. També serà important per a les reformes i la disciplina fiscal un cop passin els moments crítics de la recuperació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona