Economia

Michel aposta per un major control del fons anticrisi

El president del Consell Europeu presenta una nova proposta del pla per a la recuperació

Intenta seduir els països nòrdics sense tocar el volum d’ajudes que reclamen els més afectats per la pandèmia

Davant les persistents discrepàncies entre els socis europeus sobre com rellançar l’economia al mateix ritme, el president del Consell Europeu, Charles Michel, va posar ahir sobre la taula una nova versió del fons europeu de recuperació que pretén anivellar des de Brussel·les els estímuls econòmics dels governs de la Unió Europea per sortir de la crisi de la Covid-19.

Per intentar trobar un consens sobre aquest mecanisme, el moderador de les reunions entre els caps d’estat i de govern de la UE proposa un major control de les ajudes europees a canvi de no tocar el que més importa als països amb menys recursos: els diners. Fins ara el que s’estava discutint era el paquet anticrisi ideat per la Comissió Europea amb 500.000 milions d’euros en transferències i 250.000 milions d’euros en préstecs, a més d’un macropressupost per al 2021/2021 d’1,1 bilions d’euros. Un pla econòmic que no ha generat consens entre els estats de la UE, principalment per l’oposició dels anomenats frugals, un grup de països nòrdics format pels Països Baixos, Suècia, Àustria i Dinamarca.

No els hi agraden les condicions de les ajudes, l’equilibri entre subvencions i crèdits i les seves grans aportacions al pressupost comunitari. Per contra, els dos estats més afectats per la pandèmia, l’espanyol i l’italià, reclamen un fons de recuperació ambiciós, sense homes de negre, que els permeti sobreviure a la crisi en igualtat de condicions que la resta de països europeus Una posició que comparteixen França, Bèlgica, Portugal o Finlàndia.

Com a solució pont, Michel planteja que els governs hagin d’obtenir l’aval dels socis europeus per poder accedir a les ajudes. És a dir, per rebre els diners hauran de presentar un pla de recuperació i reformes que agradi a una majoria qualificada de països. Unes transferències que no arribaran de cop, sinó a mesura que es compleixin els compromisos pactats. A més, Michel també aposta per crear un mecanisme que vinculi les ajudes al respecte a l’estat de dret, una de les principals preocupacions respecte a Polònia que ara mateix parteix com una de les grans beneficiades del paquet econòmic, malgrat que no passarà per una crisi tan forta com l’Estat espanyol o l’italià. Amb aquest poder de vet i el vincle amb la democràcia, Michel pretén reforçar el control dels diners comunitaris i tranquil·litzar els líders frugals, sempre temorosos dels excessos al sud. Com a contrapartida, Michel creu que no s’hauria de rebaixar el paquet anticrisi, però sí el macropressupost total de la UE per als pròxims set anys, deixant-lo en 1,074 bilions d’euros.

Ara bé, en un altre gest cap al nord, es garantiria als contribuïdors nets que se’ls reemborsi part del que han aportat de més. I, per últim, proposa un nou repartiment: un 70% en els primers dos anys segons l’atur, i el 30% restant a partir del 2023, segons la caiguda del PIB de cada país. A partir d’aquesta proposta, els líders europeus reprendran les negociacions amb l’esperança de tancar un acord abans de vacances. El 17 i el 18 de juliol es reuniran a Brussel·les, per primer cop des de l’inici de la pandèmia, per intentar enllestir el pla econòmic que ha de salvar el mercat únic i el projecte europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona