Economia

Gir en la gestió d’Hostalric per evitar que el govern intervingui els comptes

Una auditoria revela incompliments des del 2016 i l’equip de govern troba a faltar rigor

L’Ajuntament suspèn inversions de més d’un milió fins al 2021

L’Ajuntament d’Hostalric farà un cop de timó en la gestió econòmica de l’Ajuntament i s’estrenyerà el cinturó per evitar que la Generalitat intervingui els comptes. “Si entres en una fase de descontrol, el risc que una entitat superior agafi el control, hi és”, afirma l’alcalde, Nil Papiol (Sumem).

El primer informe de l’empresa auditora Alca Serviaudit SL revela incompliments en la gestió econòmica entre el 2016 i el 2019. Segons els auditors, contractats al novembre pel nou equip de govern, el consistori ha obviat la regla de la despesa i la de l’estabilitat pressupostària. “La gestió no ha estat correcta. Les inversions no es poden finançar de qualsevol manera […] Deixarem de fer coses importants, però no les prioritàries”, va dir l’edil d’Hisenda, Glòria Joaquim, en el ple de dilluns.

“Ni personal ni serveis”

Amb l’aval de Sumem (8 regidors) i l’oposició de Junts (3), el ple va aprovar un pla econòmic i financer (PEF) per al bienni 2020-2021. Seguint la recomanació dels auditors, l’equip de govern reduirà les inversions en més d’un milió d’euros (1.102.423,02) entre aquest any i el 2021 (545.754,02 el 2020 i 556.669,10, el 2021). “No retallarem en personal ni serveis, però ho haurem de fer en inversions”, explica l’alcalde, Nil Papiol.

Amb aquestes mesures, l’equip de govern es compromet a complir les regles de l’estabilitat pressupostària i la regla de la despesa, tal l’Estat obliga a fer als ajuntaments amb la llei orgànica 2/2012. “No m’agrada la llei, perquè és del ministre Montoro [del PP], però l’Ajuntament no la pot incomplir”, hi afegeix Papiol.

Els regidors de Junts Sònia Baro i Miguel Ángel Noguero van explicar dilluns que la gestió s’havia fet per “ajudar les famílies” i per atendre els serveis socials. Baro va recordar que un informe del febrer del secretari-interventor exposava que l’endeutament era baix (20,38%, el 31 de desembre de 2019). Entre el 2007 i el 2019 l’alcalde d’Hostalric va ser Josep Antoni Frias, que va deixar la política l’any passat.

El pla del 30 de maig

Segons l’informe de l’auditoria i inclòs en la justificació del PEF aprovat dilluns, en l’exercici del 2017 l’Ajuntament va incomplir la regla de la despesa (per un import de -1.069.874,60 euros) –un 127% més respecte de la previsió inicial– i l’objectiu d’estabilitat pressupostària (per -3.763,65 euros), cosa que va obligar a aprovar un PEF el març del 2018. Ja n’hi havia hagut un el novembre del 2017 i encara n’hi va haver un altre el 30 de maig de 2019, just quatre dies després de les municipals.

LA FRASE

Es va prioritzar fer despesa i inversions sense saber com finançar-les ni tenir en compte els ajuts
Nil Papiol
alcalde d’hostalric (SUMEM)

Un préstec per invertir

Amb l’aval de Sumem (8 regidors) i l’abstenció de Junts (3), l’Ajuntament va aprovar dilluns la sol·licitud d’un préstec de 550.000 euros amb CaixaBank per fer inversió (a tornar en deu anys i amb un interès del 1,085%).

En el ple, l’equip de govern hostalriquenc va explicar que fins ara el consistori utilitzava romanents de tresoreria o bé modificacions de crèdit per finançar inversions. “Hi ha hagut poc rigor econòmic. Es va prioritzar fer despesa i inversions sense saber com finançar-la ni tenir en compte les subvencions [els ajuts]”, exposa el batlle, Nil Papiol.

Junts va demanar explicacions sobre com es retallarien els 545.754,02 euros anunciats per Sumem en inversió –aquest any n’hi ha prevista mig milió–. De moment, l’equip de govern ha desistit de convertir una finca del carrer Major en un centre del vescomtat de Cabrera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA