La Borsa
Més valors
Economia

JxCat, ERC, CatECP i la CUP registren una llei per regular els preus del lloguer d’habitatges

Els grups aposten per fixar un preu d’arrendament de referència d’acord amb un índex

Els grups de JxCat, ERC, CatECP i la CUP han registrat una proposició de llei que per regular els preus del lloguer d’habitatges a Catalunya.

La iniciativa pretén regular la “contenció” i “moderació” de les rendes quan es destinin a la residència permanent i es trobin en zones declarades amb “mercat d’habitatge tens”. Es proposa que aquestes àrees siguin aquelles on el preu del lloguer hagi experimentat un creixement “sostingut clarament superior” al de la mitjana del país.

La proposició de llei aposta per fixar un preu de referència a partir d’un índex i que es pugui incrementar en un 5% si les llars acrediten unes “característiques específiques”. Fa un any la cambra va tombar un decret del Govern que buscava regular el preu del lloguer.

Segons la iniciativa parlamentària, quedarien fora de la regulació aquells habitatges amb contractes de lloguer signats abans de l’1 de gener de 1995, els subjectes a un règim de protecció oficial, els integrats en xarxes públiques d’habitatges d’inserció o de medicació per al lloguer social o en els fons d’habitatge destinat a polítiques socials o els relatius a habitatges arrendats d’acord amb les disposicions legals aplicables al lloguer social obligatori.

Es consideraran àrees amb “mercat d’habitatge tens” aquells municipis o zones amb “risc el proveïment suficient d’habitatge de lloguer a la població en condicions que el facin assequible”. La proposta de llei estableix que una seixantena de municipis del país tindrien la categoria.

Així, reuniran aquesta categoria els municipis que, en primer lloc, el preu del lloguer hagi experimentat un creixement sostingut “clarament superior” al de la mitjana de Catalunya. En segon lloc, que la càrrega mitjana del cost del lloguer en el pressupost personal o familiar superi el 30% dels ingressos habituals de les llars o de la renda mitjana de les persones menors de trenta-cinc anys. I en tercer lloc que el preu dels lloguers d’habitatge hagi experimentat, en els cinc anys anteriors a la declaració d’àrea amb mercat d’habitatge tens, un creixement interanual acumulat almenys tres punts percentuals superior a la taxa interanual de l’índex de preus al consum de Catalunya.

La declaració d’àrea amb mercat d’habitatge tens correspondrà al departament de la Generalitat competent en matèria d’habitatge, a l’Ajuntament de Barcelona mitjançant un acord i en l’àmbit metropolità de Barcelona a l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb un acord amb el Consell Metropolità.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Vilafant i Figueres volen ajudes directes

FIGUERES / VILAFANT

Acord ‘in extremis’ a Nissan després de 25 hores de reunió

barcelona

La direcció de Nissan s’ha compromès a no fer acomiadaments traumàtics i les baixes només seran voluntàries o per prejubilació

barcelona
Denuncien el tancament de Sintermetal de Ripollet, empresa de material per a l’automoció

Denuncien el tancament de Sintermetal de Ripollet, empresa de material per a l’automoció

barcelona

La direcció de Nissan i els sindicats continuen negociant l’ERO i el tancament de les plantes des d’ahir a la tarda

barcelona

El nombre d’empreses i famílies en concurs de creditors cau un 48,1% a Catalunya durant el segon trimestre

Barcelona

Enfrontament a Comexi pel retorn de 60 hores

La demarcació tanca el mes de juliol amb 42.506 aturats

GIRONA

VidaCaixa redueix guanys per la Covid-19

barcelona