Economia

ICL tanca la producció a la mina de Vilafruns per “motius econòmics” i deixa a l’aire el futur d’uns 400 treballadors

La mina de Vilafruns (Balsareny) ja no reprendrà l’activitat productiva després que el grup ICL —matriu d’Iberpotash— hagi anunciat el seu tancament definitiu.

L’activitat a la mina es trobava aturada sine die des del passat 25 de juny, després que es produís un nou accident mortal a les instal·lacions –el segon en tres setmanes-. Tot i això, la direcció de la companyia ha desvinculat el tancament de la mina amb les qüestions de seguretat i ha al·legat que el tancament es deu estrictament a motius econòmics. En aquest sentit, el president d’ICL Iberia, Carles Aleman, ha apuntat que Vilafruns “no és econòmicament sostenible” i ha relatat que des del 2019 el preu de la potassa “ha caigut molt”, i també la demanda. “Això fa que el preu de la potassa estigui a uns mínims històrics”, ha lamentat Aleman, que ha dit que aquesta situació s’ha vist agreujada per la crisi del coronavirus.

La Covid-19 “ens ha fet incrementar les pèrdues i ha provocat un endarreriment de les inversions estrangeres, cosa que suposa que els resultats vinents seran molt pitjors”, ha apuntat Aleman, que ha afegit que “davant de la possibilitat d’una nova onada de coronavirus, la millor decisió era el tancament de Vilafruns”.

Pel que fa a la pèrdua de llocs de treball, Aleman ha volgut deixar clar que l’empresa intentarà que “l’impacte en els treballadors sigui el mínim”, tot i que ha admès que “segurament hi haurà un impacte”. A Vilafruns hi ha actualment uns 400 treballadors, dels quals 260 són subcontractats i 162 són treballadors directes d’ICL. Aleman també ha explicat que malgrat que s’ha decidit aturar l’activitat extractiva a Vilafruns, ara s’estudiarà donar nous usos a la mina. “Podrien ser altres activitats mineres, però encara s’està avaluant”, ha apuntat.

Tot i això, la mina de Vilafruns no tancarà del tot, ja que un grup de treballadors hi seguiran destinats en operacions de seguretat i manteniment per tasques de ventilació i retirada de la maquinària.

El tancament de la mina de Vilafruns estava previst inicialment pel 2015, però aquest termini s’havia anat allargant a causa dels endarreriments en la construcció de la rampa de Cabanasses. La idea de la companyia era traslladar tota la producció de Vilafruns a Súria. Segons apunta la companyia, “ara que la construcció de la rampa està a la recta final, l’empresa ha decidit que, a causa de les circumstàncies econòmiques actuals, és el moment de fer aquest pas”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Washington dona ultimàtum de nou mesos per vendre TikTok

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA
economia

El Govern va fer retirar 1.339 anuncis d’allotjaments turístics il·legals durant el 2023

barcelona