Economia

Es maten uns 600 senglars durant l’estat d’alarma, però encara n’hi ha massa

El Departament d’Agricultura valora que amb les autoritzacions han aconseguit que el nombre d’aquests animals “no sortís de mare”

A les comarques de Girona s’han matat uns 600 senglars durant l’estat d’alarma –400 els Agents Rurals i la resta entre caçadors i pagesos–, segons publica l’ACN. Malgrat que l’activitat va quedar aturada, la Generalitat va autoritzar permisos per caçar, arran de la important població que hi havia a la demarcació, i que provocava les queixes de pagesos. Les zones amb més influència són l’Alt Empordà, la Garrotxa i el massís de les Gavarres.

La direcció d’Activitats Cinegètiques dona per fet que el nombre de senglars creixerà a la demarcació després de dos anys caient, gràcies a l’augment de la disponibilitat d’aliment. I és que les pluges que hi ha hagut des de principis d’any han fet que s’hagi incrementat de manera important la producció de glans. A més, cal tenir en compte que en algunes zones boscoses també hi ha camps de conreu, una altra font d’aliment per a aquesta espècie. I és que la demarcació de Girona és la que més densitat de senglars té de Catalunya, perquè “es donen les condicions més favorables” de reproducció i habitabilitat d’aquest animal.

L’increment de població s’ha fet palès durant l’estat d’alarma, especialment pels pagesos que han vist com el senglar “ha fet molt mal” a les plantacions. Això va fer que s’establís un protocol que permetia als Agents Rurals actuar d’ofici i poder caçar en poblacions on és habitual que hi hagi un nombre important de bèsties, com per exemple Cruïlles.

A més, el Departament d’Agricultura també va autoritzar a pagesos i caçadors “defensar” les àrees privades de caça o els camps de conreu per evitar-ne la proliferació. Fonts d’Agricultura reconeixen que la crescuda de la població els “preocupa”, però defensen que l’actuació que han dut a terme ha permès evitar que “sortís de mare” el nombre d’animals. “Crec que hem fet una bona feina des del Departament, conjuntament amb els caçadors i els pagesos”, assenyala la consellera del ram, Teresa Jordà.

El director dels Serveis d’Activitats Cinegètiques de les comarques de Girona, Jordi Xifra, explica que la població més gran de senglars es troba en zones de l’Alt Empordà, a la Garrotxa i al massís de les Gavarres, al Baix Empordà. Malgrat que la densitat de població encara no és tan alta com a les altres dues zones amb més exemplars, a les Gavarres la tendència a incrementar-se s’ha mantingut els darrers anys, en comptes de reduir-se com ha passat a l’Alt Empordà i la Garrotxa. Xifra ho vincula a la productivitat de gla i al major nombre de camps de conreu propers a zones forestals.

LA FRASE

La població més gran de senglars és a l’Alt Empordà, a la Garrotxa i al massís de les Gavarres
Jordi Xifra
DIRECTOR DELS SERVEIS D’ACTIVITATS CINEGÈTIQUES DE LA DEMARCACIÓ


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA