Economia

La crisi provoca la pèrdua de 223.700 llocs de treball i fa créixer el nombre d’aturats

L’enquesta de població activa del segon trimestre eleva la taxa d’atur fins a un 12,8% a Catalunya i un 15,33% a l’Estat

No compta els treballadors en ERTO

La crisi sanitària derivada de la Covid-19 ha provocat la pèrdua de 223.700 llocs de treball a Catalunya, segons les dades de l’enquesta de població activa (EPA) publicades ahir per l’Institut d’Estadística espanyol (INE). Això deixa un total de 3,22 milions de persones ocupades, un augment de 203.600 en els últims 12 mesos. La taxa d’ocupació s’ha situat en un 65% (68,6%, homes i 61,4%, dones) i la taxa d’atur puja fins a un 12,8% en l’àmbit català, però és més alta a Tarragona (15,3%) i Girona (14,6%) que no pas a Barcelona (12, 4%) i Lleida (9,1%). El nombre d’aturats era de 472.900, 61.300 més que en el trimestre anterior. Cal tenir en compte que els treballadors afectats per un ERTO no es comptabilitzen com a aturats, sinó com a actius.

El secretari general de Treball, Josep Ginesta, explicava ahir que “aquesta crisi sanitària ha comportat una inactivitat econòmica, que es demostra amb la pèrdua de llocs de treball, l’augment de l’atur i, sobretot, en la pèrdua d’ocupació i, especialment, se singularitza en l’increment de la inactivitat”. Ginesta indicava que, “quan analitzem el flux de les dades de pèrdua d’ocupació, veiem que una part important d’aquesta, en comptes d’anar a l’atur i, per tant, de persones que busquen activament feina, s’afegeixen directament a població inactiva, i sumen 166.400 persones, només aquest trimestre”.

Sindicats i patronals coincideixen a valorar de manera negativa les dades. El secretari de treball i economia de CCOO, Ricard Bellera, lamentava que “el mercat de treball estigui aturat. És inajornable estendre les mesures de protecció social i activar les inversions que reclama el teixit productiu per recuperar l’activitat”. Foment reclamava allargar els ERTO sine die.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA