Economia

La direcció de Nissan i els sindicats continuen negociant l’ERO i el tancament de les plantes des d’ahir a la tarda

Els treballadors havien de donar una resposta aquest dimarts a l’oferta final de l’empresa

La direcció de Nissan i els sindicats porten reunits ininterrompudament des d’aquest dimarts a dos quarts de set de la tarda amb l’objectiu de trobar una sortida acordada a l’ERO que afecta 2.525 treballadors de les plantes de Zona Franca, Montcada i Sant Andreu de la Barca.

Després de 24 hores seguides de negociacions telemàtiques, en les darreres hores, l’escull principal ha estat com gestionar l’excedent que suposaria allargar la producció fins a finals del 2021, ja que un dels requisits indispensables dels sindicats és que no hi hagi cap acomiadament traumàtic mentre les plantes de la Zona Franca, Montcada i Sant Andreu mantinguin l’activitat industrial. En cas d’acord en les pròximes hores, arribarà quasi una setmana després de la finalització del període oficial de consultes.

La trobada va començar ahir a la tarda, després que al matí la mediació convoqués per separat a treballadors i empresa i que les dues parts accedissin a continuar negociant.

La direcció de l’empresa havia fet una última oferta a la matinada de divendres a dissabte sobre la qual els treballadors s’havien de pronunciar aquest dimarts. Tot i això, al llarg del cap de setmana passat van reiterar el seu rebuig i l’amenaça a recórrer als tribunals.

L’oferta incloïa, entre d’altres, ajornar el tancament de les plantes fins a finals del 2021 si els treballadors posaven punt final a la vaga indefinida, un augment de les indemnitzacions i que els menors de 50 anys que abandonessin l’empresa a partir de l’1 de gener de l’any que ve tinguessin preferència en la contractació de l’empresa que s’instal·lés a Barcelona per ocupar el lloc de Nissan. També, classificava els treballadors en funció de l’edat, amb indemnitzacions que arribaven fins al 90% de salari fins als 63 anys per als majors de 54 anys.

En aquest sentit, els sindicats també reclamen que no hi hagi cap acomiadament mentre continuï l’activitat industrial a les plantes de la marca a Catalunya i un pla de reindustrialització, entre d’altres.

Al voltant de les 14 h, representants sindicals presents a la taula de negociació han informat als treballadors que la reunió quedarà aturada al voltant d’una hora i mitja i que es reprendrà després de l’hora de dinar, prop de les 16h. Un dels representants de la Unió General de Treballadors (UGT) de Nissan, Javi Hernández, ha reconegut que les negociacions d’aquest dimecres s’han estat “a punt de trencar” per discrepàncies amb l’empresa. “Ara, però, sembla que comencem a posar els punts sobre les i”, ha afegit.

Per altra banda, ha criticat la poca comunicació que ha demostrat Nissan –assegura que el temps de reunió efectiva entre sindicats i automobilística ha sigut tan sols d’una hora i mitja des d’ahir a la tarda– i ha lamentat que l’empresa no cedeixi en aspectes que el comitè considera “claus”. “A hores d’ara, l’empresa és incapaç de posar sobre la taula una solució perquè no hi hagi baixes traumàtiques fins al desembre de 2021”, ha comentat.

Al final del seu discurs, s’han viscut certs moments de tensió després que un dels treballadors de Nissan hagi recriminat a Hernández que no especifiqués quines eren les indemnitzacions que oferia l’empresa. L’incident, però, no ha anat a més.

Per la seva banda, l’empresa va reiterar que era la seva última oferta i que calia prendre una decisió de futur ja. El període de consultes finalitzava oficialment dijous passat a la nit, però es va prorrogar fins divendres de mutu acord entre les parts fins a l’oferta final de l’empresa. Aquest dimarts a la tarda van aprovar estendre’l fins a la passada la mitjanit, tot i que les parts continuen reunides.

Mentrestant, desenes de treballadors de Nissan esperen a fora de les instal·lacions de la Zona Franca el desenllaç de les negociacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona