Economia

Pla sanitari per als temporers de la poma

Habiliten dues cases de colònies i un hostal per als sospitosos de Covid-19

Es manté obert l’Espai Orpea

La Generalitat, l’administració local i els empresaris i cooperatives de la Poma han elaborat un pla d’acció territorial per a l’atenció sanitària de cara a evitar contagis de la Covid per als temporers de la recollida de la poma a les comarques gironines. A més, s’han habilitat tres dispositius, un a Viladamat, l’altra a Pontós i el tercer Cabanes, per poder atendre els temporers en cas de necessitat.

Els document estableix les indicacions que cal que segueixin les organitzacions empresarials i els mateixos treballadors en cas d’indisposició i necessitat d’atenció sanitària tant en l’àmbit laboral com en l’àmbit personal o domiciliari. Al mateix temps també defineix els circuits i la coordinació entre els diferents dispositius que s’habiliten per a la campanya de la recollida de la fruita per donar resposta a les necessitats en cas d’infecció per la Covid, que estableixen una cooperació i col·laboració entre els serveis sanitaris, els serveis socials i els municipals.

Els tres dispositius que s’han habilitat són: un hotel a Viladamat que s’anomena Espai-Trànsit que estarà destinat a persones pendents de resultats de PCR (cas i contactes estrets) que no disposin de condicions per fer un aïllament domiciliari. Té una capacitat per a 58 persones com a màxim.

Una casa de colònies a Pontós, que s’anomena Espai-Refugi, adreçada a persones que han estat contactes estrets d’un cas positiu, són PCR negatius i no poden fer una quarantena de 14 dies al seu lloc de residència habitual. Pot acollir un total de 30 persones.

Una casa de colònies a Cabanes, que s’anomena Espai-Salut, que acollirà persones que tinguin la Covid-19, però siguin asimptomàtiques o amb simptomatologia molt lleu. Disposa de 20 places. Aquests tres dispositius estaran gestionats per la Creu Roja a través d’un conveni amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Aquí s’hi afegeix l’Espai-Orpea, el dispositiu que va obrir el govern de la Generalitat a Girona des del principi de la pandèmia, amb 74 habitacions i 147 llits, on ingressaran els pacients que presentin símptomes que requereixin una mínima intervenció sanitària. Aquest equipament està gestionat per l’empresa de la Diputació de Girona Sumar, i l’atenció sanitària va a càrrec de l’equip d’atenció primària de Can Gibert del Pla.

El pla ha estat elaborat pels departaments de Salut, Treball, Afers Socials i Famílies i Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, juntament amb els empresaris i cooperatives de la poma, els consells comarcals de l’Alt i el Baix Empordà i els equips d’atenció primària de Torroella de Montgrí (gestionat per Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà), l’Escala (de Fundació Salut Empordà) i Roses/Castelló d’Empúries (de l’Institut Català de la Salut).

La campanya de la collita de la poma va començar ahir i s’allargarà fins al 15 de novembre. Es preveu que hi treballaran entre 2.500 i 3.000 persones, de les quals un 40% ja estan en el sector de forma fixa, de manera que aquest any es contractaran unes 1.700 persones específicament per aš la recollida. Es tracta de persones que acudeixen a la zona amb contractació des dels seus països d’origen i persones de diversos municipis de la demarcació contractades per a la campanya.

LA XIFRA

1.700
persones
es contractaran específicament per a la recollida de la poma, campanya que va començar ahir.

Armilles de colors i grups de quinze treballadors

Durant la campanya de recollida de la poma, els treballadors es mouen pels camps en grups estables de com a màxim quinze persones, segons publica ACN. Porten armilles de colors per diferenciar-se, els torns de treball entren de manera esglaonada i les mascaretes, l’hidrogel i els termòmetres són part del dia a dia. Des de la IGP Poma de Girona, el seu secretari Venanci Grau subratlla que la majoria de treballadors –fins a un 60%– estan en nòmina tot l’any. I que de l’altre 40%, el gran gruix són fixos discontinus. Això sí, s’han adaptat els allotjaments i hi ha habitatges gestionats per la Creu Roja per si calgués aïllar casos positius.

La campanya de la poma ha començat amb la recollida de les varietats més primerenques, com la royal gala. De mitjana, els productors que s’agrupen sota el paraigua de la IGP Poma de Girona –la majoria són a l’Empordà– produeixen unes 90.000 tones anuals. Grau ja assegura, però, que la situació a la demarcació, en cap cas, serà com a Lleida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona