Economia

Cau un 10% el nombre d’empreses a la demarcació de Barcelona per la Covid

L’ocupació hi cau un 6,1% durant el segon trimestre i deixa gairebé 340.000 aturats

No obstant això, al juny repunta la creació de societats a tot el país

La Covid-19 també s’ha cobrat un delme en el cens d’empreses de la demarcació de Barcelona. Segons l’informe trimestral de conjuntura de la Diputació de Barcelona, el nombre d’empreses ha caigut un 10% interanual i l’ocupació, un 6,1% durant el segon trimestre del 2020. Segons la institució, que comptabilitza el nombre de centres de cotització registrats, aquest ha baixat en 18.963 respecte a les xifres de fa un any i el nombre total d’empreses se situa en 170.774, dada que al seu torn és inferior a la del trimestre previ, amb 885 empreses menys.

Pel que fa al nombre d’aturats, a la demarcació barcelonina d’abril a juny s’hi comptaven 339.300 persones, un 9,4% més que fa un any. Quant a la població ocupada, es va situar en 2.358.500 persones, 153.100 menys. Convé assenyalar que la caiguda de l’ocupació va ser més forta en el cas de les dones, on va ser del 6,8%, davant del 5,4% de reducció entre la població masculina. Per edats, el segment més afectat per l’ensorrament de l’ocupació ha estat el dels joves d’entre 16 i 24 anys, amb una caiguda del 17,7%.

L’informe de la Diputació també aporta altres dades econòmiques rellevants. Així, en els dos primers mesos del segon trimestre, la demarcació de Barcelona, tot i mantenir el lideratge dins de l’Estat, va exportar béns per valor d’uns 6.000 milions d’euros, que representen una reculada del 42% respecte al mateix període del 2019. Així, tret dels productes farmacèutics, per raons òbvies, la resta de sectors van experimentar baixades significatives en les vendes a l’exterior, especialment dos que tenen un pes notable dins del PIB: el de l’automoció, que va exportar un 89% menys, i el de béns d’equip, amb un 45% menys.

Represa i mesures

No obstant això, com a possible símptoma d’una lleu recuperació, i segons dades difoses ahir per l’institut estadístic espanyol, l’INE, el nombre de societats mercantils creades a Catalunya durant el mes de juny va créixer un 3,8%. Concretament, a casa nostra es van crear 1.436 societats, fet que situa Catalunya com un dels cinc territoris dins de l’Estat on més s’ha incrementat el nombre d’empreses creades, juntament amb Astúries, Múrcia, Extremadura i el País Basc. Per altra banda, la xifra de companyies dissoltes es va reduir un 25,5% interanual al juny, fins a 83.

En aquest escenari, Catalunya lidera la sol·licitud d’ajuts per a empreses que van invertir en mesures d’urgència per combatre la Covid-19. Segons el Ministeri d’Indústria, les empreses del territori han demanat subvencions per valor de 18,7 milions i han presentat 68 projectes.

Pertànyer a un clúster, fórmula per esquivar les crisis

El 80% de les companyies que formen part d’alguna agrupació d’empreses o clúster consideren que aquesta pertinença les situa millor per afrontar la crisi econòmica derivada de la Covid-19. Així ho indicava un informe difós ahir per l’agència per la competitivitat de la Generalitat, ACCIÓ. Segons el sondeig, formar part d’un clúster aporta més connexió amb el sector, més informació i coneixement i la possibilitat de treballar conjuntament projectes d’innovació. El director de la unitat de clústers d’ACCIÓ, Joan Martí, afirmava que “la crisi actual posa de manifest la necessitat de les empreses de transformar-se i adaptar l’activitat i els models de negoci per fer front a nous reptes globals”. Martí va afegir que, en els últims mesos, els clústers catalans han estat treballant iniciatives concretes per fer front a l’emergència de la Covid-19 en àmbits com la producció de material sanitari, la ciberseduretat, el teletreball, l’educació a casa i la salut mental durant el confinament.

Segons les dades de la Generalitat, l’últim any ha augmentat un 13% el nombre d’empreses catalanes membres dels 29 clústers que hi ha a Catalunya, que de manera agregada sumen 2.600 socis, representen el 30% del PIB i generen més de 300.000 llocs de treball.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona