Economia

El PP porta l’impost català sobre els creuers al Tribunal Constitucional

Els populars consideren que la mesura suposa crear un nou tribut municipal, per a la qual cosa la Generalitat no té competències

El consideren un tribut “injust i improductiu” en benefici de l’Ajuntament de Barcelona

El grup del PP al Congrés dels Diputats ha presentat aquest divendres un recurs d’inconstitucionalitat contra l’impost de la Generalitat que grava els creuers turístics.

L’impost, recollit a la llei 5/2020 de mesures fiscals, financeres que es va aprovar a la primavera al Parlament, grava amb 1 euro per dia i client les embarcacions que atraquin durant 12 hores o menys a un port català i amb 3 euros els que ho facin més de 12 hores. Des del PP assenyalen que la llei permet a l’Ajuntament de Barcelona establir per ordenança un recàrrec addicional sobre les tarifes de l’Impost sobre les Estances en Establiments Turístics (IEET).

A parer dels populars, en poder superar aquest recàrrec el 400% de les tarifes generals de l’IEET, “es vulnera el principi d’accessorietat” propi d’aquesta figura impositiva i es “converteix materialment en un tribut de creació ex novo” a favor de l’Ajuntament de Barcelona.

En aquest sentit, argumenten que d’acord amb la pròpia doctrina del Tribunal Constitucional les comunitats autònomes no poden crear nous tributs municipals, ja que és matèria reservada a l’Estat, a per la qual cosa seria inconstitucional.

Els populars també alerten que la llei catalana modifica l’IEET per establir les estances en embarcacions de creuer turístic com a fet imposable d’aquest tribut, per a la qual cosa consideren que el govern català tampoc té competències.

Els populars adverteixen que les taxes per pernocta com aquesta són una mesura “discriminatòria, injusta i improductiva” que “perjudica el turisme” i “denigra la imatge de la Comunitat Autònoma”.

El PP alerta que, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) espanyol, la pèrdua relativa de Catalunya com a principal destinació turística de l’Estat és “alarmant”, ja que ha passat del 24,1% el 2016 al 20,8% als primers set mesos del 2020.

Per tot plegat, la formació considera “evident” que fer pagar impostos als turistes que visiten Catalunya “no és la solució” sinó que serà “part del problema”. És per això que aposta per una fiscalitat que serveixi



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva