Economia

La caiguda de l’IPC es modera fins al -0,5% a l’agost per la pujada del preu de la llum

La inflació encadena cinc mesos en taxes negatives, tot i que va ser del -0,6% al juliol

Puja el preu del peix i el marisc i baixa el de la fruita

L’Índex de Preus al Consum (IPC) ha moderat la seva caiguda a l’agost i s’ha situat en el -0,5% de taxa interanual per la pujada dels preus de l’electricitat, una dada que coincideix amb l’avançada el 31 d’agost i confirmada per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Es tracta d’una dècima menys que al juliol (-0,6%).

Amb la xifra d’agost, la inflació acumula 5 mesos de taxes negatives, amb descensos del -0,7% a l’abril, del -0,9% al maig, del -0,3% al juny i de l’esmentat -0,6% al juliol. El grup amb major influència negativa en l’evolució de l’IPC d’agost ha estat l’oci i la cultura, que ha presentat una taxa del -2,1%, un punt menys que la del mes anterior, ja que els preus dels paquets turístics van augmentar més el 2019 que aquest mes.

Com a contrapartida, ha influït en l’augment de la taxa anual l’habitatge, que s’incrementa més d’un punt i se situa en el -2,7%. Un comportament que és conseqüència directa de la pujada del preu de la llum, davant el descens registrat el 2019. També puja el grup dels hotels, restaurants i cafès, que augmenta la seva variació dues dècimes fins al 0,5%, ja que els preus dels serveis d’allotjament han pujat aquest mes i es mantenen estables l’any anterior. Igualment ho fa el transport, amb una variació del -4,4%, una dècima més que al juliol, causada per l’increment de preus dels carburants i lubricants per al transport personal aquest mes, mentre que varen baixar en el vuitè mes de l’any passat. L’INE destaca també en aquest últim grup –encara que en sentit contrari- la baixada de preus del transport aeri de passatgers, davant la pujada de l’any passat.


Puja el peix i marisc un 0,9% i baixa un -1,4% la fruita
En termes mensuals (agost sobre juliol) l’IPC s’ha mantingut estable sense cap tipus de variació (0,0%). En concret, la variació mensual dels béns de Covid-19 (productes d’alimentació, begudes, tabac, neteja i articles no duradors per a la llar, productes farmacèutics, menjar per a animals i articles per a la cura personal) va ser del 0,1% a l’agost. Entre els productes destaquen la pujada dels preus del peix i el marisc (un 0,9%) i de la carn (un 0,4%) respecte al mes de juliol.

També sobresurt, però en sentit contrari, el descens mensual del preu de la fruita, del -1,4%, i del gas, del -0,9%.

Canàries, Cantàbria i les Illes Balears són les tres comunitats on ha disminuït més la taxa anual de l’IPC, amb un descens de dues dècimes a les dues primeres i d’una dècima a les Illes. L’increment més gran de la taxa anual de l’IPC s’ha produït a Navarra, amb una pujada de quatre dècimes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona