Economia

La indústria i el turisme, clau en la recuperació

Un estudi de la UdG sobre l’evolució de l’economia gironina marca el repte de localitzar internacionalment la producció

En política turística, calen mesures d’equilibri territorial

“La Covid-19 està posant a prova la resistència financera de les nostres empreses. Aquest coneixement el tenim del conjunt d’indústries de Barcelona però no el tenim per a Girona. Si els responsables polítics han de gestionar les ajudes a empreses, hem de saber quines tenen més necessitat. Com a país tenim un problema de dades i estem a l’era del big data.” La degana de la Facultat d’Econòmiques de la UdG, Anna Garriga, va remarcar així la necessitat de disposar d’una anàlisi comarcal de l’economia gironina durant la presentació de l’estudi que ha efectuat sobre l’evolució dels deu anys de crisi econòmica, del 2008 al 2018, en un moment en què la crisi derivada de l’emergència sanitària provocada per la pandèmia el que ha fet és “afegir problemes addicionals a problemes estructurals”, però les solucions “són les mateixes que havíem d’haver pres fa deu anys”, recorda l’economista.

L’estudi, elaborat per la UdG en col·laboració amb la Diputació de Girona i la Fundació La Caixa i CaixaBank, destaca que la indústria i el turisme són peces clau de l’economia de les comarques gironines, que es caracteritza per un fort dinamisme empresarial i una elevada taxa de participació en el mercat laboral, sobretot la taxa femenina. “A la Costa Brava, el turisme assoleix el 20% del PIB i en algunes comarques el 30%. Ens va ajudar a sortir de la crisi anterior, en alguns aspectes, i ara necessita la nostra ajuda”, va destacar Garriga. L’informe remarca que cal fer un seguiment del sector turístic gironí. En relació amb el potencial de millora de què disposa el sector turístic, l’informe assenyala que cal prendre noves mesures de política turística, sobretot de promoció, a fi d’atraure un turisme de més qualitat de manera equilibrada al territori. Es destaca el dinamisme i la desestacionalitat del turisme rural i la solidesa dels càmpings.

Quant a la indústria, l’informe remarca que cal fer un pas endavant pel que fa a les exportacions, on “les empreses excel·leixen”. L’estudi marca el repte de tendir a localitzar internacionalment la producció i consolidar les activitats productives de més valor afegit; el segon repte és entrar al món de la intel·ligència artificial.

L’informe destaca la importància de la indústria alimentària a la demarcació. “En època Covid, la indústria alimentària s’ha mantingut activa, ha desenvolupat una feina bàsica i ha tingut una funció de resistència tant en l’anterior crisi com en l’actual”, va assenyalar Anna Garriga.

LES FRASES

L’informe dona una visió de quina era l’afectació de la crisi del 2008, de deu anys, de com hi havíem entrat i com n’havíem sortit, el 2018
Ara té més valor: evidencia problemes estructurals i la Covid hi ha afegit problemes addicionals
Anna Garriga
DEGANA de la FACULTAT d’ECONÒMIQUES DE LA UDG I AUTORA DE L’ESTUDI

LA XIFRA

2,36
per cent.
PIB del sector agrícola gironí el 2018. A Finlàndia és del 2,5% i a Catalunya del 0,99%.

Pla de reactivació econòmica

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el vicepresident primer, Pau Presas, es van reunir ahir a la sala de plens de la corporació amb els agents socials i econòmics més representatius de les comarques gironines. Es tracta de la segona sessió de la taula de treball per a la reactivació econòmica, que es va posar en funcionament a finals de juliol amb l’objectiu de minimitzar els efectes de la Covid-19 per impulsar accions conjuntes. També hi han participat representants de les tres cambres de comerç de les comarques gironines (Girona, Palamós i Sant Feliu de Guíxols), de la FOEG, de Pimec, dels sindicats UGT i CCOO, i dels serveis territorials de Treball, Afers Socials i Famílies. La trobada va servir per consensuar les línies estratègiques que han de vertebrar el pla. També es va acordar constituir una taula tècnica de treball amb un interlocutor tècnic permanent amb coneixement del territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona