Economia

La costa i el Pirineu han rebut 1,7 milions de turistes

Són 700.000 menys que un any enrere durant els mateixos mesos de juliol i agost

El mercat català creix i representa un 57,5% dels turistes que visiten les comarques gironines

Un total d’1,7 milions de turistes van visitar la Costa Brava i el Pirineu de Girona durant el juliol i l’agost passats. És una xifra que suposa 700.000 turistes menys que el mateixos dos mesos de l’any passat, quan van haver-hi 2,4 milions de visitants. Un milió set-cents mil turistes que van traduir-se en 6,3 milions de pernoctacions –10,5 el 2019–. D’aquestes, la davallada més important respecte a l’any passat va ser als establiments hotelers de la Costa Brava–un 41,8%–, dependents d’un turisme estranger que, aquest any, difícilment ha arribat al territori gironí. Al sector sud de la Costa Brava –Blanes, Lloret i Tossa– és on s’ha notat més la davallada de reserves –un 48%–, mentre que a la Costa Brava ventre i al nord la caiguda ha estat menor, amb un 39,6% i un 36,3% menys de reserves, respectivament. Per contra, el nombre de pernoctacions als establiments del Pirineu i a la zona interior gironina ha experimentat una davallada d’un 27%. Aquestes són algunes de les dades difoses ahir pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, que va fer balanç de la temporada turística, aquest any centrada només en dos mesos. “Ha estat una temporada amb molts alts i baixos”, va afirmar el president de la Diputació, Miquel Noguer, després de dir que aquest ha estat un estiu atípic i “catalogat per molts com la pitjor temporada turística de la història recent”. Tot el contrari del que a principis d’any s’augurava, després de les dades rècord aconseguides els anys anteriors.

Econòmicament parlant, el Patronat no té xifres de l’impacte que hauran tingut sobre el sector aquestes pèrdues de visitants –i que aquest any s’accentuaran per la cancel·lació del programa de l’Imserso–; però, tal com declarava el vicepresident del Patronat i alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, s’ha perdut “la meitat del volum de negoci al juliol i a l’agost” i hi va afegir: “Ha estat un cop a la línia de flotació de l’economia gironina.”

Mercat de proximitat

Davant la mancança d’estrangers, han estat els turistes catalans els que han mantingut el sector turístic aquests dos mesos. En el conjunt de la Costa Brava, el mercat català creix i ha representat un 57,5% de l’ocupació –l’any passat era d’un 24,9%–; el de la resta de l’Estat, un 12,2%; el francès, un 15%; l’holandès, un 7%, i el belga, un 2,2%.

Les polítiques restrictives de la UE, que han afectat l’arribada del turisme estranger, juntament amb la desconfiança d’aquest mercat, tenen una conseqüència ben visible: l’aeroport de Girona ha perdut durant els vuit primers mesos de l’any, un 88,6% dels viatgers. Els turistes estrangers no han arribat per aire, però tampoc per mar, ja que no hi ha hagut cap creuer durant tot aquest temps.

Enquesta entre el sector

Una enquesta anònima entre més d’un miler d’empreses i entitats de diversos sectors turístics de la demarcació feta pel Patronat conclou que un 78,54% dels enquestats creuen que ha valgut la pena obrir aquesta temporada. Un 32,61% suspenen la temporada, un 22,17% l’aproven i un 40,43% la valoren com altament satisfactòria. Pel que fa als preus, un 53,10% diuen que “no han modificat preus”. En total, un 20,43% “han abaixat preus lleugerament” i un 13,48% els “han incrementat lleugerament”. Un 8,26% dels enquestats “han abaixat molt” els preus. Pel que fa a la percepció de la despesa generada pel client, un 31,30% dels enquestats valoren que “ha baixat lleugerament” i un 24,78%, que no ha variat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA