La Borsa
Més valors
Economia

L’Estat suspèn l’objectiu de dèficit dels territoris

Tampoc no hi haurà límit d’endeutament fins a final del 2021

El govern espanyol va donar ahir un baló d’oxigen als territoris i els municipis de l’Estat quan la ministra d’Hisenda i portaveu de l’executiu, María Jesús Montero, va anunciar que la norma que marca els límits de dèficit i deute públic quedarà suspesa fins a final del 2021. Aquesta decisió, marcada per la difícil situació generada per la crisi sanitària, implica que ni enguany ni l’any vinent hi haurà objectius de dèficit per a les arques de l’Estat ni tampoc per a les de les comunitats autònomes. Aquestes, a més, tindran carta blanca per endeutar-se, mentre que els ajuntaments podran disposar dels seus estalvis, els anomenats romanents, al llarg dels dos exercicis.

Aquesta carta blanca per a la despesa pública neix de la comunicació que fa pocs dies va enviar la Comissió Europea als Estats membres de la Unió anunciant-hi la suspensió temporal del Pacte d’Estabilitat i Creixement. El pacte havia fixat un límit màxim del 3% per al dèficit públic i d’un 69% del deute per al 2021. La seva congelació allarga el termini de relaxació pressupostària i financera que ja s’havia aplicat fa uns mesos per a aquest any, quan les autoritats europees li van veure les orelles al llop de la pandèmia i el previsible impacte en l’economia global.

La ministra portaveu, que va aprofitar per demanar seny als responsables territorials i municipals perquè facin bon ús d’aquesta hibernació temporal del rigor pressupostari, va convocar les comunitats a una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que se celebrarà dilluns. Pel que fa als ajuntaments, Montero es va comprometre a buscar fórmules perquè els que no disposin de romanents puguin obtenir liquiditat per assumir la despesa pública que els pugui sobrevenir en els pròxims mesos.

Respecte al deute, les comunitats i els Ajuntaments tindran una taxa de referència per a la previsió del dèficit per al 2020 i 2021, i es posaran a disposició dels territoris i els ajuntaments, per la via del FLA, les respectives autoritzacions d’endeutament. Amb tot, segons hi va afegir la responsable espanyola d’Hisenda, continuaran vigents mesures com el compliment del termini mitjà de pagament als proveïdors, per tal d’evitar un augment de la morositat.

Aquesta actuació facilita el primer tràmit parlamentari, és a dir, el sostre de despesa, de cara a l’aprovació del pressupost general de l’Estat de l’any que ve, ja que els partits estan majoritàriament d’acord amb la flexibilització. A més, les Corts generals no hauran de votar el calendari de consolidació fiscal i només votaran el dèficit que marqui Hisenda i que no és d’obligat compliment. De moment, en el primer semestre, el dèficit de les administracions públiques, sense comptar-hi els ajuntaments, triplica la xifra del de l’any passat i se situa en el 6,46% del PIB.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un 68% de les empreses familiars auguren un creixement “fràgil” a mig i llarg termini

Barcelona

123Sonar dissenya un violí sostenible

barcelona

Més anul·lacions en càmpings de muntanya i cases rurals

Girona
Turisme

Cauen en picat les visites al monestir de Montserrat

Recerca biomèdica

Cavalls de Troia vs. VIH

barcelona
Joan Vidal
Director de l’àrea Ribas Àlvarez Advocats

“Sumem innovació a l’experiència adquirida”

Ramaderia més sostenible

MONELLS

L’hostaleria i l’estètica gironines surten al carrer

GIRONA

Els botiguers de Girona reclamen ajuts ràpids

GIRONA / FIGUERES