Economia

L’FMI manté la caiguda del PIB espanyol en un 12,8% aquest any però modera l’augment de l’atur fins al 16,8%

Espanya és l’estat de la UE amb pitjor descens de l’economia el 2020

El Fons Monetari Internacional (FMI) manté la previsió que l’economia espanyola caigui un 12,8% aquest any pels efectes de la Covid-19.

Després que en els càlculs del juny l’organisme empitjorés els pronòstics per al PIB espanyol, ara els deixa sense canvis per a aquest any, cosa que situa Espanya com l’estat de la Unió Europea i de les economies avançades amb una pitjor caiguda del PIB el 2020. En canvi, les previsions de l’FMI milloren nou dècimes les perspectives per a l’economia espanyola l’any que ve amb un repunt del 7,2%.

Pel que fa a l’atur, l’FMI millora les previsions i rebaixa quatre punts l’augment previst l’abril. Els uns nous càlculs situen la desocupació en el 16,8% aquest any i el que ve.

Malgrat el repunt econòmic el 2021, que es veu impulsat pels fons europeus que han de començar a arribar l’any que ve, l’FMI preveu que l’atur no baixi. Aquestes previsions situen Espanya com el segon estat amb més aturats a la Unió Europea el 2020, només per sota de Grècia, que es calcula que arribarà gairebé al 20% d’aturats aquest any. Amb una taxa del 16,8% per a Espanya, l’atur serà més del doble que el de la mitjana de les economies avançades d’Europa i gairebé vuit punts per sobre de la mitjana de l’eurozona.

Segons els càlculs de l’FMI, el PIB mundial caurà un 4,4% aquest any i repuntarà amb un creixement del 5,2% el que ve. Aquesta nova previsió millora vuit dècimes la del juny, però empitjora dues dècimes la del 2021.

A més, l’organisme modera l’efecte de la Covid-19 en les economies avançades i millora més de dos punts la previsió de caiguda. Segons l’FMI, el PIB de les economies avançades descendirà un 8,3% aquest any per repuntar amb un creixement del 3,9% el 2021.

Així, a l’eurozona, l’FMI millora gairebé dos punts la previsió per a aquest any amb una caiguda del PIB del 8,3% i un repunt del 5,2% el 2021, gairebé un punt menys del previst el juny. A diferència d’Espanya, la majoria de les economies europees milloren les previsions econòmiques respecte del juny.

Espanya, que en les previsions del juny liderava la caiguda econòmica a la Unió Europea juntament amb Itàlia, ara ja se situa com l’estat europeu més afectat per la pandèmia després de la millora de les perspectives per a l’economia italiana.

Les noves previsions també milloren els pronòstics per a les grans economies europees. El PIB alemany caurà un 6%, dos punts menys del previst el juny, i el francès disminuirà un 9,8% amb una millora de gairebé tres punts respecte del juny.

En el cas dels Estats Units, l’FMI millora gairebé quatre punts la disminució del PIB fins a un 4,3%, mentre preveu que l’economia del Regne Unit caigui un 9,8% i la del Japó un 5,3%. En el cas de la Xina, es preveu un creixement de l’1,9% aquest any per continuar amb un augment del PIB del 8,2% el 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona