Economia

Pimes i autònoms, en risc

El 18,7% dels negocis petits han pensat a tancar definitivament per la crisi

Una de cada dues empreses té dificultats financeres

Foment i Pimec reclamen ajuts directes per als sectors més afectats

Un de cada quatre bars i restaurants catalans ha pensat a abaixar la persiana de manera definitiva arran de la pandèmia. De fet, una estimació de la patronal de la petita i mitjana empresa Pimec xifra en 780 els milions d’euros que el sector de la restauració deixarà d’ingressar enguany. Aquesta quantitat representa el 71% dels beneficis anuals d’aquest tipus de negocis, sacsejats ara de nou per un tancament que, en principi, s’allargarà fins a final de mes i que pretén frenar el creixement accelerat en el nombre de contagis.

Bars i restaurants són alguns dels negocis sacsejats per la crisi econòmica derivada de la pandèmia, que s’ha notat sobretot en les petites i mitjanes empreses, amb menys estructura econòmica al darrere. Una enquesta duta a terme per la patronal Pimec del 15 al 28 de setembre a una mostra de 750 empresaris posa en relleu que el 18,7% de les pimes i autònoms catalans es plantegen tancar el negoci per les dificultats econòmiques, un percentatge que puja fins al 25% en el sector de l’hostaleria i la restauració.

Segons l’informe, el nombre de pimes i autònoms que no veuen viabilitat a la seva empresa ha pujat en 5,7 punts percentuals respecte al maig, la qual cosa demostra que la situació s’està “agreujant” cada vegada més, segons va explicar el president de l’entitat, Josep González, en declaracions recollides per Efe. “Són xifres que ens preocupen molt”, va dir, i va alertar que els sectors del turisme, el comerç, l’hostaleria i la restauració són els més afectats per la pandèmia.

Amb relació a la decisió de tancar bars i restaurants durant quinze dies, González assegura que “es podria haver evitat, perquè només portarà més maldecaps i tancaments definitius de negocis”. Pel president de Pimec, l’“única solució” és “augmentar les ajudes” i que siguin “directes”, sense que s’exigeixi a les empreses “endeutar-se més”.

En aquest sentit, per González, la partida d’ajuts de 40 milions d’euros compromesa pel govern representa únicament el 5,1% de l’import que deixaran d’ingressar els empresaris a causa del tancament de bars i restaurants. “S’han d’evitar els contagis, però també s’ha de procurar que no s’aturi l’economia”, va advertir, i alhora definia la mesura com a “desproporcionada”.

I és que les pimes avisen del descens important de la seva facturació. Segons l’enquesta de Pimec, gairebé tres de cada quatre empreses citen la caiguda del nombre de comandes i vendes com el principal problema al qual han de fer front (71%), i les tensions de tresoreria afecten una de cada dues pimes i autònoms. En el cas de l’hostaleria, són el 89,5% de pimes i autònoms els que asseguren que tenen problemes financers. De cara al futur més immediat, el 68,1% preveuen tenir problemes financers, un 23,7% dels quals abans de finals d’any.

En el moment de fer l’enquesta, un 5,2% dels consultats continuaven sense activitat, mentre que un 41,7% asseguraven que la seva activitat havia caigut un 50% en relació amb un any abans, i un 45,2% de les pimes asseguraven que el descens havia estat d’entre el 50% i el 100%.

Ajudes reals al sector

Per la seva banda, el president de Foment del Treball també es va afegir ahir a la manifestació a la plaça de Sant Jaume contra el tancament de la restauració i els comerços. Per Josep Sánchez Llibre, les mesures aprovades pel govern català són “desequilibrades, desproporcionades i molt radicals”, i alhora exigia indemnitzacions per als empresaris i autònoms afectats. Sánchez Llibre va retreure a la Generalitat “no tenir ni punyetera idea” del que és ser un empresari o un autònom, segons recull Efe. Per Sánchez Llibre, els 40 milions d’euros en ajudes que ha anunciat el govern per al sector de la restauració són “una burla i una mofa al que representa ser emprenedor i empresari”. “No saben el que és aixecar una persiana, el que és pagar la Seguretat Social i els lloguers”, va dir.

La patronal reclama que, per atacar la pandèmia, cal centrar-se en els “focus principals de contagi” i no en els centres de treball ni en els establiments comercials i de restauració, “que han demostrat que compleixen la normativa i actuen de manera responsable per protegir la salut dels seus treballadors i clients”.

També el sector de les perruqueries i centres d’estètica demana a la Generalitat que en revisi el tancament durant la segona quinzena d’octubre, al·legant que no s’hi han registrat brots i que els seus serveis són essencials, segons l’Asociación Nacional de Perfumería i Cosmética (Stanpa).

D’altra banda, un grup de perruqueries i centres d’estètica de l’Estat han creat la plataforma Creure en Nosaltres i han convocat una vaga per al dia 20 d’octubre per denunciar l’increment de l’IVA (fins al 21%) “en plena pandèmia” i reclamar el retorn al 10% amb què es gravaven aquests serveis.

LES FRASES

Les ajudes de 40 milions a la restauració són una burla als emprenedors i als empresaris
Josep Sánchez Llibre
President de Foment del treball

LES XIFRES

Es podria haver evitat el tancament, perquè portarà més maldecaps i més tancaments definitius de negocis
Josep González
President de Pimec
25
per cent
dels bars i restaurants s’han plantejat tancar per la pandèmia, respecte al 18,7% de la resta de pimes.
780
milions d’euros
deixarà d’ingressar el sector de la restauració, l’equivalent al 71% dels beneficis de l’any.

La licitació d’obres cau un 41%

La licitació oficial d’obres a Catalunya ha disminuït, del gener al setembre del 2020, un 41% respecte al mateix període de l’any passat, segons la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC), que indica que la xifra de negoci va arribar fins als 873,4 milions d’euros. L’entitat avisa que “si es manté aquesta tendència durant la resta de l’any, la licitació es podria situar al voltant dels 1.100 milions d’euros, aproximadament una quarta part de la mitjana de la sèrie històrica dels darrers 20 anys (3.750 milions d’euros constants anuals), amb la qual cosa estaríem al mateix nivell dels pitjors anys de la crisi precedent”. L’import licitat per l’administració espanyola cau un 60% i el de la Generalitat, un 29%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Incavi invertirà 7 milions d’euros fins el 2030 per adaptar la viticultura al canvi climàtic

Reus
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida