Economia

El primer confinament va disparar les peticions d’ajut per abusos a menors

La Fundació Vicki Bernadet va rebre 122 noves sol·licituds de teràpia o assessorament jurídic

Denuncien que el tema no consti a l’agenda política

La Fundació Vicki Bernadet contra l’abús sexual infantil va rebre durant el primer estat d’alarma 122 noves demandes d’ajuda, de les quals van sorgir 40 noves acollides de primera visita, 30 nous casos de teràpia i 11 assessories jurídiques.

El confinament va fer augmentar sens dubte els abusos a menors en el si de la família, un àmbit en el qual, segons confirmaven ahir fonts de la fundació, es perpetren el 70% dels casos. L’entitat va llançar ahir una campanya de visibilització i de conscienciació, coincidint amb el Dia Mundial de la Prevenció Contra l’Abús Sexual Infantil.

Vicki Bernadet, impulsora de la fundació, va reclamar més atenció a una infantesa que, va insistir, “durant el confinament ha pogut patir més abusos, més periòdics i recurrents i amb el risc que en alguns casos hagin estat encara més greus”. Aquesta preocupació es justifica pel fet que, tal com indiquen els experts, entre un 80% i un 85% dels abusos es cometen en l’entorn de confiança de l’infant i fins a un 70%, dins de la família.

Els responsables de la fundació van advertir que no serà fàcil establir xifres concretes. “Estem parlant –va apuntar Bernadet– de víctimes menors que no són les que demanen ajuda, sinó que són adults dels seu entorn els que normalment fan el crit de socors”, o bé es retarda fins que la víctima és adulta i té prou força emocional per posar la denúncia.

Bernadet retreu als responsables de l’administració que “l’abús sexual infantil no consta a l’agenda política, ni social, ni abans ni durant la pandèmia”, com sí que ha passat en altres països. En qualsevol cas, la fundadora de l’entitat recorda que a Europa, els EUA i el Canadà, un 20% dels nens i nenes han estat abusats sexualment. “Si fossin víctimes d’alguna malaltia, estaríem parlant d’una pandèmia.”

La necessitat de respondre a aquestes demandes telemàticament ha accelerat la digitalització de l’entitat, que ha obert una finestra per exercir la seva tasca no sols a Barcelona i Saragossa, on disposa de seus físiques, sinó també a qualsevol altre lloc de l’Estat, Amèrica del Sud i la resta de món. Les teràpies en línia s’han generalitzat, però, afirmen, “encara hi ha qui prefereix la presencialitat”.

LA FRASE

Hi ha hagut més abusos, més periòdics i recurrents, amb risc que molts hagin estat encara més greus
Vicki Bernadet
creadora de la fundació que porta el seu nom


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA