Economia

PIMEC demana situar les pimes al “centre” dels fons europeus i reclama ajudes directes per garantir-ne la supervivència

El govern espanyol destinarà 7.222 milions a la ‘Política Industrial Espanya 2030’ i 2.262 milions a l’impuls de les pimes

El president de PIMEC, Josep González, ha assegurat que és “absolutament necessari i fonamental” situar les petites i mitjanes empreses “al centre” dels fons europeus. La patronal ja ha recollit més de 200 propostes, amb una inversió mitjana de 300.000 euros, per optar als fons Next Generations EU. D’aquestes, un 60% estan centrades en la digitalització i un 35% en la sostenibilitat. La patronal de la petita i mitjana empresa catalana també ha reclamat ajudes directes per garantir la supervivència d’aquestes companyies. Per la seva banda, el govern espanyol preveu destinarà 7.222 milions d’euros a la Política Industrial Espanya 2030 i 2.262 milions a l’impuls de les pimes en els pròxims dos anys.

El secretari general d’Indústria i Pimes del govern espanyol, Raúl Blanco, ha assegurat que la majoria de les línies plantejades en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Estat aniran dirigides a les petites i mitjanes empreses. “Això no va només de grans empreses, de l’IBEX-35 o de les grans consultores que recolliran els projectes. Això va dels Pressupostos Generals de l’Estat, convocatòries que es publicaran al BOE i que, per tant, les empreses es presentaran i d’acord amb els seus projectes seran beneficiaries o no de les ajudes”, ha afirmat en l’acte ’Els nous fons europeus. Quan i com arribaran a les pimes’, organitzat per PIMEC.

Dins del pla de recuperació, la palanca de ’Modernització i digitalització del teixit industrial i de la petita i mitjana empresa, recuperació del turisme i impuls a una Espanya nació emprenedora’, tindrà un pes del 17,1%. El component de la ’Política industrial d’Espanya 2030’ preveu impulsar la modernització i la productivitat de l’ecosistema espanyol de indústria i serveis mitjançant la digitalització de la cadena de valor, l’impuls de la productivitat i la competitivitat dels sectors estratègics claus a la transició tecnològica i la transformació digital.

El govern espanyol destinarà 7.222 milions d’euros a aquest àmbit entre 2021 i 2023. D’aquests, 5.272 milions provindran dels pressupostos de l’Estat i els 1.950 restants, dels fons europeus. Entre altres, l’executiu espanyol contempla la inversió en un programa d’impuls a projectes tractors de competitivitat i sostenibilitat industrial, programes d’emprenedoria industrial o un pla de modernització del Centre Espanyol de Metrologia (CEM).

Una altra de les línies recollides en el pla estatal de recuperació és l’impuls a les petites i mitjanes empreses. Aquesta línia preveu una inversió de 2.262 milions d’euros en els pròxims dos anys i contempla la creació d’una llei estatal a l’emprenedoria, el foment d’Espanya com a nació emprenedora o l’enfortiment del sistema de garanties, entre altres.

En qualsevol cas, Banco ha assegurat que l’aplicació dels fons europeus està condicionada a l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat del 2021, actualment en tràmit, i l’aprovació del pla de recuperació per part de la Unió Europea. “No és només un missatge polític, sinó una condició ’sine qua non’ de la gestió, perquè si no no tindrem instruments necessaris per absorbir aquests nous recursos”, ha manifestat.

En aquest sentit, el president de Plataforma Pymes, José Luis Roca, ha recordat que l’aprovació dels fons europeus està bloquejada per Polònia i Hongria. La directora de la Unitat Especial de Recuperació de la Comissió Europea, Maria Teresa Fábregas, ha reconegut que aquest fet pot provocar un endarreriment en l’arribada dels fons, si bé s’espera que sigui només de pocs mesos. Fábregas ha assegurat que el veto d’aquests dos països és “terrible” perquè bloqueja els pressupostos de la Unió Europea, però ha explicat que s’està treballant per arribar al “consens adequat” i permetre que els fons puguin arribar a l’Estat a la segona meitat de 2021.

La directora de la Unitat Especial de Recuperació de la Comissió Europea ha insistit en la importància d’apostar per la transició ecològica i digital en el pla estatal i ha recordat que les mesures proposades s’hauran d’acompanyar d’un calendari d’inversions. Per altra banda, Fábregas ha assegurat que les petites i mitjanes empreses tindran un “rol molt important” en els fons europeus, ja que vertebren l’economia europea, amb un pes del 99% del teixit empresarial i més de la meitat del PIB europeu.

Fábregas ha assegurat que els plans de recuperació poden oferir a les pimes una “gran oportunitat” per impulsar capacitats digitals i aplicar la transició ecològica. En aquest sentit, ha demanat a aquestes empreses “diàleg obert” amb les persones encarregades de dissenyar el pla de recuperació de l’Estat i ha recordat que el govern espanyol serà l’encarregat de decidir com executar els fons europeus.

Per aquest motiu, el president de Plataforma Pymes ha demanat deixar els préstecs per a les grans empreses i dotar de subvencions a les petites i mitjanes empreses. El secretari general de PIMEC, Antoni Cañete, ha reconegut que la falta de solvència i liquiditat és un “vertader problema” per aquestes empreses i també ha valorat la importància de portar a termes “reformes estructurals” al país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME

Els càmpings de Lleida preveuen una bona temporada sense restriccions per sequera

LLEIDA
Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona