Economia

L’OCDE empitjora cinc dècimes les previsions per a l’economia espanyola amb un enfonsament del PIB de l’11,6%

L’organisme suavitza l’augment de l’atur fins al 15,8% el 2020 i no preveu la recuperació abans del 2022

És la recessió més gran de tots els països

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) empitjora cinc dècimes les previsions per a l’economia espanyola aquest any. En els darrers càlculs, l’organisme estima un enfonsament del PIB de l’11,6% el 2020 i rebaixa dos punts fins al 5% el repunt el 2021. En els pronòstics del juny, l’OCDE preveia una caiguda del PIB espanyol de l’11,1% si la covid-19 “desapareixia després de l’estiu” i de fins a un 14,4% si hi havia rebrots, un escenari que queda lluny de la nova previsió malgrat la segona onada. Pel que fa a l’atur, l’OCDE estima que se situarà en el 15,8% aquest any -més de tres punts menys- però que augmentarà fins al 17,4% l’any que ve.

Pel fa al dèficit, l’OCDE calcula que serà de l’11,7% aquest any i es reduirà fins al 9% el que ve. Segons els pronòstics de l’organisme, el deute públic de l’Estat escalarà fins al 117,3% del PIB el 2020 i fins al 120,5% el 2021.

Segons els càlculs de l’OCDE, l’economia espanyola no recuperarà els nivells d’abans de la pandèmia abans del 2022, any en què estima un creixement del PIB del 4%. A diferència d’Espanya, l’economia mundial recuperarà els nivells previs a la pandèmia a finals del 2021, segons les projeccions de l’organisme.

L’informe de previsions econòmiques de l’OCDE apunta que les restriccions als viatges són una “càrrega” per a la recuperació de l’economia espanyola. “L’elevada incertesa i les condicions del mercat laboral adverses pesaran sobre el consum privat”, estima.

“La inversió de les empreses repuntarà pels baixos tipus d’interès i el descens de la incertesa, però la baixa capacitat d’utilització combinada amb posicions fiscals dèbils limitarà l’extensió de la recuperació”, apunta el document.

Segons l’organisme, en el curt termini el govern espanyol ha de mantenir les polítiques per donar suport als sectors més afectats per les restriccions. “Un allargament de la cisi pot portar a la insolvència empreses viables”, avisa.

El PIB de l’eurozona cau un 7,5%

D’altra banda, les projeccions de l’OCDE apunten a una caiguda del 7,5% de l’economia de la zona euro per després repuntar amb un creixement del 3,6% el 2021. En canvi, la disminució de l’economia mundial serà més lleu. Segons els càlculs de l’organisme, el PIB mundial caurà un 4,2% el 2020 i creixerà un 4,2% el 2021. De les grans economies mundials, la de la Xina és l’única que creix aquest any amb una projecció de l’1,8%.

L’informe de l’OCDE assenyala que la recuperació serà “desigual” entre els països i alerta que la crisi pot tenir conseqüències “duradores”. “Els governs hauran de continuar utilitzant els instruments polítics activament amb mesures dirigides a ajudar els més afectats per la pandèmia”, diu l’organisme, que reclama als governs que mantinguin el suport fiscal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA